migrációs nyomás

2021.09.21. 22:37

Haiti migránsok beengedését követelik a demokraták Bidentől

Az amerikai szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer szenátor arra kérte Joe Biden amerikai elnököt kedden, hogy azonnal állítsa le a haiti migránsok kitoloncolását az amerikai-mexikói határszakasz texasi körzetéből.

Az amerikai szenátus demokrata vezetője arra kéri Bident, azonnal állítsa le a haiti migránsok kitoloncolását

– A haiti migránsok korbáccsal és más eszközökkel való erőszakos fizikai kényszerítésének látványa teljességgel elfogadhatatlan számunkra.

Ki kell vizsgálni a történteket, és az elnöknek támogatnia kell a felelősségre vonást. Ezek a képek gyomorforgatóak. Ezt azonnal be kell fejezni. A kitoloncolással kapcsolatos döntés ellentmond a józan észnek. És ellentmond az emberi tisztességnek is – nyilatkozta Schumer szenátor

Chuck Schumer bejelentésére pont abban az időpontban került sor, amikor Biden elnök az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának általános vitájában szólalt fel.

Hétfőre már több mint tizenötezer migráns vert tábort a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt,

miután átkeltek a Rio Grande folyón az Egyesült Államok területére. Túlnyomó részük a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből érkezett.

Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője vasárnap a texasi Del Rio városában tartott sajtótájékoztatóján jelezte: a hatóságok a lehető leghamarabb rendezni fogják a híd alatt táborozó menekültek ügyét, akik először a bevándorlási hatóságok létesítményeibe kerülnek. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok megbeszélést folytat a származási és tranzitországokkal, hogy fogadják vissza az embereket.

Vasárnap már meg is kezdődött a menekültek visszatoloncolása Haitira: hétfőig több mint 320 migráns ért földet az amerikai repülőgépekkel Port-Au-Prince-ben, a haiti kormány pedig közölte, hogy kedden további hat különjárat érkezik a fővárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!