bűnügy

2021.09.27. 20:27

Ötvenhat embert öltek meg Nigéria északnyugati részén

Harmincnégy polgári személyt öltek meg fegyveres támadók vasárnap este a délnyugat-nigériai Kaduna államban, míg Sokotóban ugyanazon a napon a biztonsági erők huszonkét tagjával végeztek fegyveres bandák egy eldugott katonai támaszponton – közölték a helyi hatóságok.

– Ismeretlen férfiak a Kaura járásban található Madamai falura támadtak, a támadásban 34 falusi lakos meghalt, hét társuk megsebesült – jelentette be Samuel Aruwan, Kaduna biztonsági főnöke közleményében.

Aruwan elmondta, hogy katonákat küldtek a támadás helyszínére, majd heves tűzpárbaj után a támadók elvonultak. A támadók a falu szélén több házat felgyújtottak. Két gyanúsítottat elfogtak, folyik a kihallgatásuk.

A Sokoto állambeli Burkusuma támaszpontján a biztonsági erők huszonkét tagját – közöttük tizennégy katonát, öt rendőrt és egy polgári védelmi erő három tagját – ölték meg a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) fegyveresei és banditák – közölte a nigériai hadsereg.

– A katonák sikeresen visszaverték az ISWAP valószínűsített terroristáit és a banditákat – tudatta közleményében Benjamin Sawyrerr katonai szóvivő.

A helyiek által csak banditaként emlegetett

bűnbandák évek óta fosztogatják a szegénység sújtotta Északnyugat-Nigériában a falvakat,

rabolják el a lábasjószágot, gyakran hajtanak végre emberrablásokat is váltságdíj fejében.

Idén a bűnbandák az iskolákat és az egyetemeket vették célba, az UNICEF szerint több mint 1400 diákot raboltak el.

Ezek a bűnbandák rendszerint ideológiai indíttatás nélkül cselekszenek, annak ellenére, hogy több éve tapasztalható kapcsolat közöttük és a tizenkét éve iszlamista lázadás sújtotta kelet-Nigériában bujkáló ISWAP között, a kapcsolatok az elmúlt hetekben erősödni látszanak.

Szeptember eleje óta katonai művelet folyik Zamfara államban, a banditák fő menedékében. A szomszédos államok – Kaduna, Sokoto és Katsina – attól tartanak, hogy a fegyveres csoportok átteszik a székhelyüket a területükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!