migrációs nyomás

2021.09.02. 11:44

A Dél-afrikai Köztársaság nem fogad afgán menekülteket

A Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztériuma bejelentette szerdán, hogy az ország nem tud befogadni menekülteket Afganisztánból, ahol a tálib lázadók átvették az uralmat, és ahonnan ennek következtében sokan elmenekülnének.

Ennek a bejelentésnek az előzménye, hogy Pakisztán arra kérte a johannesburgi kormányt: ideiglenesen fogadjon be olyan afgán menekülteket, akik a területére menekültek, mindaddig, amíg végleges befogadó országot találnak a számukra.

A Dél-afrikai Köztársaságban már így is jelentős számú menekült él, akiknek az ellátása nehézséget jelent az országnak. Többségük segélyt és ingyenes orvosi ellátást kap a kormánytól – hangsúlyozta a külügyminisztérium. Afrika legnagyobb ipari hatalma többmillió migránst tart el – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

„A nemzetközi jog értelmében a menekültek jólétét úgy lehet a leginkább biztosítani, ha végleges elhelyezésükig abban az országban maradnak, amelybe először érkeztek menekülésük során”

– írta a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!