Járvány

2021.08.16. 23:05

Lemondott a malajziai miniszterelnök

Benyújtotta lemondását hétfőn Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök, miután kormánya elvesztette parlamenti többségét. Muhyiddin mindazonáltal továbbra is helyén marad ideiglenes jelleggel, amíg nem találnak utódot a helyére.

A lemondott kormányfő televíziós beszédében védelmébe vette a hivatali idejében elért eredményeket, egyúttal azzal vádolta riválisait: arra próbálják felhasználni a koronavírus-járványhelyzetet, hogy magához ragadják a hatalmat.

Muhyiddinra az elmúlt hetekben erőteljes nyomást gyakoroltak, hogy lemondjon a járványkezelése miatt. A délkelet-ázsiai országban rekordokat dönt a koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetek és kórházi kezelések száma, dacára a három hónapos vesztegzárnak.

Muhyiddinre bizalmi szavazás várt volna szeptemberben a parlamentben, miután heves bírálatok érték járványkezelése miatt.

Abdullah malajziai király megerősítette, hogy Muhyiddin a helyén marad ügyvivő kormányfőként, kijelentve: nem tartja alkalmasnak a jelenlegi időszakot a parlamenti választások megtartására a járványhelyzet miatt. A délkelet-ázsiai országban a tervek szerint 2023 májusában tartanak legközelebb választásokat, mindazonáltal Muhyiddin a múlt héten azt mondta, hogy akár jövő júliusban megtarthatják a voksolást.

Bár a kormány májusban már a harmadik alkalommal vezetett be zárlatot Malajziában, a koronavírus-fertőzöttek napi száma az ötszörösére, körülbelül napi 20 ezerre nőt, miközben újabb csapást szenvedett a gazdaság, amelynek teljesítménye tavaly 5,6 százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!