felháborító módszerek

2021.08.06. 16:56

Gendersemleges gyermekek nevelésére buzdítják a szülőket

A trend követői szerint gendersemleges gyermeknevelést a lehető legkorábban el kell kezdeni, akár már óvodás korban is.

A kisbabák gendersemleges nevelését bemutató cikk szerint egyre többen választják ezt a nevelési formát annak érdekében, hogy a gyermekük minél szabadabbnak érezze magát – írja a V4NA Hírügynökség.

A gendersemleges nevelésnek sok fajtája van, a cikk írója szerint. Az egyik ilyen feltevés szerint, a gyermekek nemét nem árulják el senkinek egészen addig, amíg készen nem áll rá, hogy saját magát nőnek, férfinak vagy nem binárisnak azonosítsa. Ennek egyik híres példája a Toronto Star cikkében megszólaltatott család, akik nem árulják el senkinek gyermekük, Storm Stocker-Witterick nemét. Az apuka a hírportálnak azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, hogy „ha tényleg meg akarsz ismerni valakit, akkor ne kérdezd meg, hogy mi van a lába között”.

Más gyermeknevelési irányzatok szerint, a gyermek gendersemlegességét nem kell szó szerint venni, hanem a gyerekeknek olyan játékokat, ruhákat adnak, ami mindkét nemnek megfelelő lenne, illetve mindkét nem által kedvelt tevékenységeket végeztetnek vele, így átlépve a nemek közötti határvonalat. Ezt a nevelési stílust alkalmazza Christia Spears Brown a Kentucky Egyetem pszichológiai tanszékének egyik társelnöke is a két lányánál, mivel állítása szerint ez az alternatíva segíti őket leginkább a jövőben.

„A társadalmunk amely azt kívánja, hogy a született neme alapján neveljük a gyermekünket, nem készíti fel a fiatalabb korosztályt a sikerre. A gendersemleges szülői gondolkodás arról szól, hogy minden ember legjobb képességeit, és tulajdonságait kell erősíteni annak érdekében, hogy igazán sikeresek legyenek”.

A gendersemleges gyermeknevelést a cikk szerint a lehető legkorábban el kell kezdeni, akár már óvodás korban is úgy, hogy olyan játékokat adnak a gyermekeknek, amelyek nincsenek nemhez kötve. Darby Saxbe pszichológiai docens szerint, kritikus fontosságú, hogy miként nevelik a szülők a gyermekeket az első néhány évben. „Tudjuk, hogy a gyermekeket legmélyebben a korai tapasztalataik formálják. A babák gondozása jelentős hatást gyakorol rájuk az életük során”.

Mivel a gyermekek három éves koruk után próbálják meg meghatározni magukat, ezért a cikk szerint a gendersemleges nevelés akkor lesz a legsikeresebb, ha a szülők ebben a korban több alternatívát is kínálnak a gyermeküknek. Dr. Brown például a lányai számára fiú ruhákat, és játékokat is vásárol, emellett nem használ olyan jelzőket a gyerekeire, amivel konkrétan meghatározná a nemüket.

A gendersemleges gyermeknevelés legfőbb célja a cikk szerint, hogy olyan világképet alakítson ki, amelyben nem a társadalmi elvárások diktálják azt, hogy miként éljenek a feltörekvő generációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!