Ország-világ

2021.08.21. 08:51

Az amerikaiak fele alkalmatlannak tartja Bident az ország vezetésére

Az amerikai választók nagyjából fele nem tartja alkalmasnak Joe Biden elnököt az ország vezetésére – írta egy friss felmérésre hivatkozva a Newsmax konzervatív amerikai hírportál.

Joe Biden amerikai elnök (k) az afganisztáni helyzetrõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 20-án. Mellette Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az afgán fõváros augusztus 15-én került a tálibok uralma alá, a szélsõséges iszlamisták az amerikai csapatkivonással párhuzamosan, harc nélkül foglalták el a várost a kormányerõktõl. Azóta tart a külföldiek és a nyugati erõkkel együttmûködõ afgánok kimenekítése Afganisztánból.

Forrás: MTI / EPA / Consolidated News Photos

Fotó: Chris Kleponis

A cikkben idézett, ezer szavazó megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás eredményei szerint

a válaszadók 52 százaléka szerint Biden fizikai vagy mentális állapota miatt nem alkalmas az elnöki tisztségre, míg 46 százalék ezzel ellentétes véleményen volt.

Arra a kérdésre, hogy valóban Biden hozza-e a döntéseket a kormányban, 39 százalék felelt igennel, míg 51 százalék azzal értett egyet, hogy mások irányítanak helyette.

Szerdán az Ipsos közzétette egy friss felmérését, miszerint

az elnök támogatottsága hét százalékponttal csökkent és rekordalacsony szintet ért el, miután az iszlamista tálib lázadók előző vasárnap átvették a hatalmat Afganisztánban.

A Breitbart című jobboldali híroldal közben arról írt, hogy az afganisztáni fejleményekre tekintettel egyre többen követelik Joe Biden lemondását, különösen a kongresszus republikánus tagjai körében.

Josh Hawley képviselő például leszögezte:

„Biden egész védelmi és külpolitikai stábjának le kell mondania a történtek miatt, amelyek a legnagyobb külpolitikai bukást jelentik Vietnam óta”.

Továbbá kivizsgálást sürgetett az ügyben, mindazonáltal rámutatott, jelenleg a dél-ázsiai országban rekedtek mielőbbi biztonságos kimenekítésére kell összpontosítani.

Párttársa, Claudia Tenney azt írta a Twitteren, hogy az amerikai erők „meggondolatlan” kivonása, a válság félrekezelése miatt az elnöknek le kell mondania. Hasonlóan vélekedett a szintén republikánus Andy Biggs is, aki szerint az utóbbi napok bizonyították az elnök és az alelnök alkalmatlanságát.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (k) az afganisztáni helyzetről beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!