korrupciós ügyek

2021.07.08. 14:49

Megkezdte börtönbüntetését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök

Támogatói napok óta tartó tüntetései ellenére csütörtökön megkezdte börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök.

A 79 éves férfi sokáig próbált ellenállni, és az őt támogató veteránszervezetek is azzal fenyegetőztek, hogy tiltakozásaikkal megzavarják a közrendet az országban, amennyiben az egykori államfőt letartóztatják. Többtucatnyian álltak őrséget a volt politikus vidéki rezidenciájánál.

Zuma jelenleg az ország keleti partján fekvő KwaZulu-Natal tartományban, az EstCourt büntetés-végrehajtási központban van – közölte a rendőrség. A tájékoztatás szerint Zuma úgy döntött, hogy feladja magát a rendőrségnek – számolt be a nevét viselő alapítvány. A politikus így megmenekült a rendőrség letartóztatásától.

Lánya, Dudu Zuma-Sambudla a Twitter közösségi oldalon azt írta, apja jó hangulatban volt és nevetett a börtönbe vezető úton.

Zumát a múlt héten 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek.

Egy vizsgálóbizottság előtt kellett volna felelnie a 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett különböző korrupciós vádak miatt, de nem tett eleget az idézésnek. Több alkalommal is megkérdőjelezte a bizottság legitimitását, és hangsúlyozta, hogy inkább börtönbe megy, mint hogy ott megjelenjen.

Ez az első alkalom, hogy az ország volt elnökét börtönbüntetésre ítélték. A politikus ügyvédei előző este sürgősségi indítványt nyújtottak be, hogy halasszák el a börtönbüntetés kezdetét.

A rendőrség több járművel érkezett Zuma vidéki rezidenciája, Nkandla elé, miközben a média is nagy számban küldte el tudósítóit a helyszínre. Ügyvédeivel folytatott többszöri tárgyalás után végül a Zumát szállító autókonvoj elhagyta a birtokot.

Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze leváltását. Utódja, Cyril Ramaphosa igyekezett visszaállítani az ANC jó hírnevét, egyúttal a befektetők Dél-Afrikába vetett bizalmát, és határozottabb fellépést ígért a korrupció ellen, ám saját pártján belül konfliktusba került az ANC Zumát támogató frakciójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!