Ország-világ

2021.07.14. 19:28

Izraeli Spike rakéták kerülnek a magyar páncélosokra

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos jelenlétében Cví Marmor, a Rafael Advanced Defense System Ltd. alelnöke is aláírta a cégcsoport Spike irányított páncéltörő rakétáinak magyarországi beszerzéséről szóló megállapodást, valamint az elmúlt napokban katonai fejlesztésekről tárgyalt az Elbit és az Israel Aerospace Industries (IAI) védelmi ipari vállalatokkal Izraelben.

Fotós: Varga György

Az első Spike LR2 változatú rakéták a honvédség számára épülő Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverrendszerének közeljövőben sorra kerülő integrációs tesztjeit szolgálják – írja a Magyar Nemzet a Védelmi Beszerzési Ügynökség tájékoztatása nyomán.

A Spike elnevezésű páncéltörő rakéta magas röppályát követve felülről támadja célpontját, ahol azok a legsebezhetőbbek. Egyúttal alkalmas megerősített fedezékek, valamint minden olyan célpont megsemmisítésére, amely precíziós pusztítóerőt kíván.

A Spike LR2 a világszerte mintegy harminc haderőben, több tízezer példányban rendszeresített rakétacsalád nagy hatótávolságú, 5,5 kilométer hatásos lőtávolsággal rendelkező tagja.

A legkorszerűbb, hűtést nem igénylő, éjszaka is használható elektrooptikai önrávezető fejjel szerelték fel. Ez az üvegszálas kábelen keresztül történő, zavarásmentes kommunikációnak köszönhetően lehetővé teszi, hogy a kezelőszemélyzet az indítást követően, a kirepülés teljes időtartama alatt módosíthasson a célkijelölésen, nagymértékben csökkentve az esetleges járulékos károkozás veszélyét.

Shaul Mofaz (balra) korábbi izraeli védelmi miniszter Spike rakétát mutat be Lengyelországban
Fotó: Janek Skarzynski / AFP

A Spike LR2 indítható harcjárművekről, ugyanakkor gyalogosan hordozható indítóberendezésből is. A rakétacsalád rövid hatótávolságú változata (SR) vállról, megnövelt hatótávolságú változata (ER2) speciális hordozójárműről illetve helikopterről indítható. A látóhatáron túli hatótávolságú (NLOS) verzió akár 25 kilométerre lévő célokat is megsemmisíthet.

Izraeli látogatásán Maróth Gáspár az IAI szervezésében élőben, műveleti körülmények között is megtekintették a Magyarország számára korábban beszerzett, a Vaskupola légvédelmi rendszerhez tartozó radarokat is.

– A Vaskupola radarrendszere, amely már három másik NATO-tagországban is beszerzésre került, a világ egyik legfejlettebb légvédelmi és tűzvezetésre is egyaránt alkalmas eszköze – emlékeztetett a kormánybiztos.

– Sajnos ezeket a képességeket néhány héttel ezelőtt élőben lehetett látni. Azért is jöttünk, hogy az izraeli kollégák megmutassák ennek a legutóbbi, a Gázai övezetet uraló Hamász elleni hadműveletnek a tanulságait is. Kimentünk a terepre, és láthattuk műveleti körülmények között a rendszer működését, illetve megosztották velünk az elmúlt hónapok tapasztalatait is – ismertette a látogatás eseményeit.

– Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, a világ olyan sebességgel változik, hogy ma felelőtlen döntés lenne saját országunkkal, honfitársainkkal szemben, ha nem gondoskodnánk a korszerű hadseregről. Senki sem mondhatja többé, hogy nem kell minden eshetőségre készen állni – hangsúlyozta a fegyvervásárlás fontosságát, hozzátéve: védelmi eszközről beszélünk.

– Ez egy olyan kritikus eleme a védelmi eszközrendszernek, amely nélkül nincs védelem. Kötelezettség volt, hogy ezt megvegyük Magyarország számára – emelte ki Maróth Gáspár.

A magyar delegáció izraeli útján megtekintette az IAI dróngyártását is, illetve tárgyalt űripari fejlesztésekről.

– Reményeink szerint a magyar befektetők izraeli cégekkel közösen fognak belépni az űriparba a következő hónapokban. Ennek a legkorszerűbb fejlesztési bázisát láthattuk itt – közölte a kormánybiztos.

Maróth Gáspár példamutatónak nevezte az izraeli hadiipar fejlesztési stratégiáját.

– Azonos alapról indulunk, hiszen itt is a nemzeti szuverenitás volt a legfőbb vezérelv, amikor Izrael 1948 után eldöntötte, hogy saját hadiipart hoz létre. Nagyon erőteljes nemzeti öntudatot is látok, büszkévé teszi őket, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak. Sokat tanultunk az itteni tapasztalatokból, és hálásak vagyunk érte, hogy megosztották ezeket velünk. Izrael rendkívül nyitott a közös fejlesztések iránt – fogalmazott a kormánybiztos.

Borítókép: Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Lynx-harcjármûgyár ünnepélyes alapkőletételén Zalaegerszegen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!