Ország-világ

2021.07.17. 09:07

A vidék elsöprő többsége a kormány mögött áll

A kormány illegális migrációval és családpolitikával kapcsolatos intézkedéseivel lakóhelytől függetlenül a magyarok nagy többsége elégedett.

Bár a fővárosiak és a vidékiek többsége is elégedett a kormány illegális migrációval kapcsolatos intézkedéseivel, illetve családpolitikájával, de a vidéken élők határozottan nagyobb arányban támogatják a kabinet munkáját – mutat rá a Real–PR 93. legújabb felmérése.

„ Rendszeresen megtapasztaljuk az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokon, hogy az eredményekben alapvető eltérések vannak a főváros és a vidéki Magyarország között” – írta a Magyar Nemzetnek az eredményeket kommentálva a közvélemény-kutató cég. A kormányfő munkájának megítélése ellentétes képet mutat a fővárosban és vidéken, utóbbiak többsége (55 százalék) pozitívan értékelt, negatívan csak 38 százalékuk, míg előbbiek körében ennek éppen ellentétét láthatjuk: 55 százaléknyi negatív véleménnyel szemben 37 százalék pozitív áll. „Bár a pozitív szélsőérték előfordulása mindkét csoportban 17-19 százalék, az ellenvéleményekben már jelentős eltérés van, a vidékiek csupán 18 százaléka elégedetlen teljes mértékben Orbán Viktor munkájával, Budapesten majdnem kétszer ekkora (32 százalék) ez az arány” – hívták fel a figyelmet.

A kormány szempontjából az is pozitív, hogy az illegális migrációval és a családpolitikai intézkedésekkel lakóhelytől függetlenül a többség elégedett, de szignifikáns különbségek tapasztalhatók, vidéken az előbbi témánál 77 százalék, utóbbinál 66 százalék a pozitív értékelések száma, ellenben a fővárosban az illegális bevándorlást illetően ez 15 százalékkal, a családpolitika tekintetében 9 százalékkal kisebb.

A Real–PR 93. értékelése szerint egyes szakpolitikai témákban Budapesten nagyobb az intézkedések támogatottsága, mint Orbán Viktor kormányfői munkájának elismertsége, tehát nem kevés fővárosi lakos annak ellenére támogatja a kormány adott intézkedéseit, hogy negatív véleménnyel van a miniszterelnökről. „A közvélemény-kutatás ezerfős, országos reprezentatív mintán készült, telefonos kutatásként. A megkérdezettek 2021. július 1-je és 3-a között mondták el véleményüket. A hibahatár legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalék – jelezte a Real–PR 93.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!