tálib lázadók

2021.07.15. 22:06

13 millió embert fosztottak meg alapvető közszolgáltatásoktól

Mintegy 13 millió embert fosztottak meg alapvető közszolgáltatásoktól az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib radikális iszlamisták offenzívái az elmúlt hónapokban – közölte csütörtökön Nader Naderi elnöki tanácsadó egy sajtótájékoztatón.

Naderi szerint a lázadók támadásai olyan alapvető köz- vagy kormányzati szolgáltatásokat sújtottak, mint a vízszolgáltatás, utak, iskolák, kórházak építése és az áramszolgáltatás.

A tanácsadó szerint 260 közigazgatási és civil épület semmisült meg vagy vált használhatatlanná robbantások és gyújtogatások következtében.

A kormány adatai szerint a tálibok az általuk megtámadott 149 körzetközpont közül 82-t „százszázalékosan kifosztottak”,

a többi esetében a közigazgatáshoz tartozó berendezések és anyagok 50-90 százalékát lopták el. Hatósági becslések szerint a tálibok pusztítása 500 millió dolláros (152 milliárd forintos) veszteséget okozott az országnak, amely továbbra is nagymértékben külföldi adományokra szorul.

A fokozódó fegyveres erőszak mintegy 50 ezer köztisztviselőt sújtott, elsősorban nőket.

Körülbelül négyezer köztisztviselő volt kénytelen családjával együtt menedéket keresni a tartományi székhelyeken a tálibok megtorlásaitól tartva. Naderi elmondta, hogy egyes területeken a tálibok megtiltják a munkába igyekvő nőknek, hogy elhagyják otthonukat. Az elnöki tanácsadó háborús bűncselekményeknek minősítette a radikális iszlamisták tetteit.

Egy közelmúltbeli ENSZ-jelentés szerint Afganisztán „súlyos humanitárius helyzetben” van, a lakosság fele humanitárius segítségnyújtásra szorul az elmúlt évtizedek háborúi, a természeti csapások, a belső menekültek, a szegénység és a koronavírus-járvány miatt. A világszervezet figyelmeztetett:

az afgán lakosság harmadát fenyegeti, hogy nem jut hozzá „alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz”, miközben félmillió ember ivóvíz nélkül marad.

A tálibok fokozták a kormányerők elleni támadásaikat azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette: kivonják az amerikai katonákat Afganisztánból. Biden a múlt héten közölte, hogy a csapatok augusztus 31-ig befejezik a kivonulást.

A radikálisok május óta jelentős területeket foglaltak el az ország vidéki részein, továbbá kulcsfontosságú határátkelőhelyeket vontak irányításuk alá az iráni, a türkmén, a pakisztáni és a tádzsik határon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!