Ország-világ

2021.06.06. 21:04

Népszavazáson dönthetnek a budapestiek arról, hogy akarják-e a Fudant

Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

– Nekünk nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatokat tennünk, mert a NATO és EU-tagsággal annak részei vagyunk, létező vitáink ellenére ők a szövetségeseink. Értjük a nyelvüket, akkor is, ha nem mindig szeretjük. A főpolgármester úr fordítva van ezzel: nem érti a nyelvüket, de mindig szereti. Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is – mondta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e Fudan Egyetem, a tárcavezető úgy reagált: a fővárosi városházán kívül már nem a Gyurcsány-koalíció van hatalmon.

– Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet – jelentette ki Gulyás, aki leszögezte: a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre.

Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk.

Mint ismert: a Fudan Egyetem beruházása a Déli Városkapu projekt keretein belül valósulna meg, vele együtt épülne fel a Diákváros nyolcezer kollégiumi férőhellyel. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina baloldali városvezetők politikai ügyet kreáltak a világ egyik legrangosabb egyetemének az ügyéből. A terület fejlesztésének az eredeti koncepciója is tartalmazott az intézményi övezet, a kollégiumok és a közösségi terek mellett olyan fejlesztési területet, amely kapcsolódó befektetések, például kutatóintézetek létrehozására alkalmas. A Fudan Egyetemet a világ 34. legjobb egyetemeként tartják nyilván, és a budapesti campus megvalósítása jó Magyarországnak, jó Kínának, és jó a közösségnek. A Kínával történő felsőoktatási együttműködésről szóló elképzelés nem új, hiszen 2008–2009-ben már a Gyurcsány-kormány is célul tűzte ki a kínai hallgatók számának a növelését Magyarországon.

A teljes interjú ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!