hidegfront

2021.05.01. 21:02

Zivatar, viharos szél és felhőszakadás miatt is figyelmeztetést adtak ki

Már szombaton az esti órákban nyugaton, délnyugaton egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a zivatar és a viharos szél miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A felhőszakadás veszélye miatt Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: már szombaton az esti órákban nyugaton, délnyugaton egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, melyek kelet, északkelet felé áthelyeződve zivatarrendszerré fejlődhetnek. Északnyugaton heves zivatarok kialakulására is van esély.

A zivatarok környezetében az intenzív – helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó – csapadék mellett nagyobb területen fordulhatnak elő 60-80, néhol 80-90 kilométer/órás szélrohamok, illetve nagyobb (2 centiméter átmérőnél is nagyobb) méretű jég.

A zivatarzóna hajnalra fokozatosan az ország északkeleti felére helyeződik át.

Vasárnap a déli órákig főként északkeleten, keleten fordulhatnak elő a záporok mellett további zivatarok, melyeket elsősorban intenzív csapadék, és viharos széllökés kísérhet. Napközben az ország északi, északnyugati felén az északnyugati, míg másutt inkább a délnyugati szelet kísérhetik viharos széllökések, majd estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Az előrejelzés szerint a minimumhőmérséklet 10-16, míg a maximumhőmérséklet 20-26 Celsius-fok között, az északnyugati részeken azonban csak 15 fok körül alakul. A front érkezésével gyorsan csökken a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!