elégedetlenség

2021.04.28. 19:52

Lemond Észak-Írország miniszterelnöke

Bejelentette szerdán lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, miután pártjának számos képviselője előző este – több okból is régóta érlelődő elégedetlenségük kifejezéseként – bizalmatlansági kezdeményezést indított ellene.

Northern Ireland's First Minister, and Leader of the DUP, Arlene Foster leaves Downing Street in central London on March 9, 2020, after an emergency COBRA meeting into UK's developing coronavirus COVID-19 situation. - Financial markets around the world crashed Monday and a swathe of northern Italy was sealed off as authorities struggled to contain the spread and impact of the deadly coronavirus. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tolga AKMEN

Foster május 28-án mond le a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéről, június végén pedig az Ír-sziget egyesítéséért és a brit fennhatóság felszámolásáért küzdő legnagyobb britellenes katolikus mozgalommal, a Sinn Féinnel alakított észak-írországi egységkormány éléről is távozik.

Arlene Fostert 2015 decemberében választották a DUP vezetőjévé, és 2016 januárjában – a belfasti törvényhozás legnagyobb pártjának vezetőjeként – az észak-írországi egységkormány miniszterelnöke lett.

Mindkét tisztségében ő volt az első női vezető Észak-Írország történetében.

Szerdán bejelentett lemondási szándékának előzményeként, kedd este a belfasti és a londoni parlamentben működő DUP-frakciók tagságának hozzávetőleg 80 százaléka levélben kezdeményezett bizalmatlansági eljárást ellene.

Arlene Foster azonban szerdai lemondási nyilatkozatában – a bizalmatlansági eljárás elkezdését megelőzve – közölte, hogy utat enged az új vezető megválasztásának előkészítésére.

Foster a terjedelmes nyilatkozatban mindazonáltal egy szóval sem említette a bizalmatlansági indítványt, amelynek beterjesztéséről szerda estig a DUP sem adott ki hivatalos nyilatkozatot. A bizalmatlansági indítványt kezdeményező levél létezéséről csak a párt azon képviselői tájékoztatták a sajtót, akik aláírták ezt a levelet.

Egyelőre a levél tartalma sem közismert, így az sem, hogy a kezdeményezők pontosan milyen okokra hivatkozva kezdeményezték Arlene Foster távozását.

Az egyik aláíró frakciótag a The News Letter című, unionista irányultságú, Belfastban szerkesztett mértékadó észak-írországi hírportálnak még kedd este elmondta: a levél megfogalmazása nagyon egyértelművé teszi, hogy a frakciótagságnak már nincs bizalma a pártvezetésben.

Egy másik aláíró úgy fogalmazott, hogy a DUP-nak az elmúlt időszak sodródása és „a kulcsfontosságú ügyekben végrehajtott hátraarcok” után világos irányvonalra van szüksége.

Hosszabb ideje érzékelhető volt a DUP meghatározó döntéshozó köreiben az egyre mélyülő elégedetlenség Arlene Foster tevékenységével szemben.

Az egyik fő ütközési pont a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokoll, amelynek elsődleges célja az, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán – ne kelljen visszaállítani az észak-írországi rendezési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést.

Ezt azon az áron lehetett elérni, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren jött létre részleges belső vámhatár. Ezt a megoldást azonban az unionista oldalon nagyon sokan súlyosan bírálják, azzal az érvvel, hogy ez kikezdi Észak-Írország integráns helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Ezekből az unionista körökből az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte Arlene Fostert a Brexit-megállapodáshoz fűzött észak-írországi protokoll elfogadásáért, annak ellenére, hogy Foster személyesen is többször követelte a protokoll eltávolítását a Brexit-egyezményből.

A DUP az Ír-sziget egyesítését pártoló britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártjával, a Sinn Féinnel együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedek súlyos felekezeti konfliktusainak idején teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Borítókép: Arlene Foster 2020. március 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!