Ország-világ

2021.03.03. 11:04

Müller Cecília: jelentősen nő a kórházban kezeltek száma (videó)

Az életkor is az egyre fiatalabbak felé tolódik el.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Lezárták a letkési határátkelőhelyet

Kiss Róbert arról beszélt, hogy Szlovákia szigorította a belépést az országukba. Mostantól a szlovák oldalon lezárták a letkési határátkelőhelyet. Az új komáromi hídról pedig a régi határátkelő felé irányítják az autókat. 201 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat kedden – mondta a rendőr alezredes – írja az Origo.

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

A rendőr alezredes arról is beszélt, hogy 842 rendőri intézkedés volt a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok megszegése miatt. Kedden egyetlen szabálysértés sem történt, így vendéglátóhelyet nem zártak be. 387 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom megszegése miatt az elmúlt 24 órában.

Ennyi büntetőeljárás indult

Kiss Róbert elmondta, hogy 7411 hatósági házi karantént rendeltek el kedden. A határokon jó ütemben lehet közlekedni. Tavaly tavasz óta 534 büntetőeljárás indult a járványhelyzet miatt, 105 gyanúsítottat hallgattak ki.

Jelentősen nő a kórházban kezeltek száma

Dinamikusan nőnek a járványügyi adataink és a súlyos esetek is gyorsan nőnek – mondta Müller Cecília. A tünetek kezdetét követően gyors romlás következik be – tette hozzá. Jelentősen nő a kórházban kezeltek száma. Már 622 fő szorul lélegeztetésre. Az életkor is az egyre fiatalabbak felé tolódik el, sokan vannak a 40-es korosztályban, akiknek gyorsan romlik az állapota.

Ekkor jöhetnek a szigorítások

A szabályokat mindenki továbbra is tartsa be – mondta Müller Cecília. Csak akkor lépjenek életbe a szigorúbb szabályok, ha az feltétlenül szükséges – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a kormányülés döntéseiről mindenki értesülni fog.

74 ezer ember kap majd SMS-t

Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosok a következő napokban 250 ezer vakcinával oltanak majd. Többek között Modernával is. A kórházi oltópontokon pedig a 114 660 adag Pfizer-vakcinát használják fel – tette hozzá.

Külön fejezet nyílik csütörtöktől, mivel a hétvégén 74 ezer olyan 18–60 év közötti krónikus beteget oltanak, aki SMS-t fog kapni. Őket a kórházi oltópontokra hívják majd.

Időben, de ne korábban érkezzenek az oltópontokra

Müller Cecília elmondta, hogy az oltópontokon nagy fegyelmezettségre van szükség, hogy ezt a 74 ezer embert be tudják oltani. Mindenki időben érkezzen, és ne korábban – tette hozzá.

Az oltandók számának megfelelően nyitják majd a helyeket az oltópontokon.

Nagyon fontos, hogy felkészülten érkezzen mindenki az oltópontra, egyen és igyon is előtte.

Hatalmas oltási kampány

Ilyen nagymértékű kampányra nem volt még példa Magyarországon – mondta Müller Cecília. Már több mint 31 millió oltóanyagot foglalt le Magyarország, de ebből csak több mint 2 millió érkezett be.

A közösség érdeke is az oltások beadása

Eddig több mint 750 ezer embert oltottak be legalább egyszer.

Ha mindenki együttműködik, és elfogadja a vakcinát, akkor jövő szerdáig 529 ezer újabb oltást tudunk beadni.

A tiszti főorvos szerint ez egy óriási előrelépés lenne a közösség védelme szempontjából is.

Müller Cecília: az SMS-re senki ne válaszoljon!

Müller Cecília elmondta, hogy az SMS-re senki ne válaszoljon! Ez egy behívó, mert megszabja az oltakozási helyet és időpontot. Ilyen nagy tömegben nincs lehetőség konzultációra – tette hozzá.

Aki ezt nem tudja igénybe venni, arra később kerül sor.

Köszönet a segítő önkormányzatoknak!

Müller Cecília üdvözölte azokat az önkormányzatokat, amik segítenek az oltási terv végrehajtásában.

A vakcinák számától függ az oltások beadása

Aki eddig regisztrált, azt beoltják húsvétig, de ez értelemszerűen nagyban függ a vakcinák számától – mondta kérdésre Müller Cecília.

Zajlanak a kísérletek

Müller Cecília egy kérdésre azt mondta, hogy zajlanak a kísérletek az ügyben, hogy a második oltást esetleg más hatásmechanizmusú oltóanyagból adják be, pontos adatok azonban még nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!