Ország-világ

2021.01.20. 05:48

Ma beiktatják hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják.

A mostani ceremónia jelentősen különbözik a korábbiaktól, ugyanis a járványhelyzet és az esetleges tüntetések miatt az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy minden korábbinál nagyobb biztonsági készültség közepette, számos hagyománnyal szakítva adja ma át Donald Trump leköszönő elnök a Fehér Ház kulcsát Joe Bidennek. A megválasztott elnök beiktatási ünnepségén amerikai sajtóforrások szerint a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel majd a rendre.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban.

„Nem ez az egyetlen szokatlan következménye a Capitolium január 6-i ostromának: noha mostanáig amerikaiak tízezrei követhették figyelemmel a beiktatási ceremóniát, most azonban óriási tömegrendezvény helyett – a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal is összefüggésben – csupán néhány ezer, többségükben hivatali kötelezettségüket teljesítő tisztviselő (képviselők, szenátorok) követi figyelemmel Joe Biden eskütételét” – magyarázta Magyarics Tamás, az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Az Amerika-szakértő hozzáfűzte:

senkit nem engednek a Capitolium közelébe, így rendbontásra ott aligha lehet számítani, kérdés azonban, hogy a külvárosokban, illetve más amerikai nagyvárosokban milyen intenzitású megmozdulások lesznek, hiszen minden bizonnyal a Trump-párti tüntetők és Joe Biden szimpatizánsai is számos helyen utcára vonulnak.

„Ugyanakkor a fővárosban még a Capitolium és a Lincoln-emlékmű között húzódó National Mall nemzeti parkot is lezárták, ott tehát nem várható rendbontás” – tájékoztatott Magyarics.

Bár a szervezők még nem határozták meg pontosan, hogy Joe Bident és Kamala Harris megválasztott demokrata párti alelnököt mikor iktatják be, az ünnepség várhatóan helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődik a Capitolium nyugati oldalán.

Az alkotmány értelmében az elnököt és az alelnököt is a szövetségi legfelső bíróság főbírája esketi fel négy évre, azonban a mostani esemény ebben a tekintetben is eltér a hagyományostól. Kamala Harris ugyanis Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Joe Biden körülbelül 12 órakor tesz esküt, amelyet John Roberts főbíró vezet majd.

Miután letették hivatali esküjüket, Joe Biden elmondja majd beiktatási beszédét, amelyben a beiktatási stáb közleménye szerint az elnök kifejti elképzeléseit arról, „hogyan győzze le a járványt, hogyan építse vissza, egyesítse és gyógyítsa meg a nemzetet”.

Címkék#Joe Biden

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!