Járvány

2021.01.29. 07:39

Kigyulladt egy koronavírusos betegeket kezelő kórház Bukarestben

Kigyulladt a bukaresti Matei Bals járványtani kórház koronavírusos betegeket kezelő egyik kórterme péntek hajnalban, a román hatóságok közlése szerint négy páciens vesztette életét.

Bukarest, 2021. január 29. Tûzoltóautók a bukaresti Matei Bals járványtani kórház épületénél 2021. január 29-én, miután hajnalban az épület földszintjén kigyulladt a koronavírusos betegeket ellátó kórtermek egyike. A román hatóságok közlése szerint négy beteg életét vesztette, további 120 pácienst más kórházakban helyeztek el. MTI/AP/Andreea Alexandru

Forrás: MTI / AP

Fotó: Andrea Alexandru

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, hogy román idő szerint hajnali ötkor jelezték a tüzet, amelyet a reggeli órákra sikerült eloltani. A hatóságok a helyszínen

megtalálták három páciens maradványait, egy negyedik beteget megpróbáltak újraéleszteni, sikertelenül.

További 120 bent fekvőt más kórházakban helyeztek el.

Az államtitkár szerint a négy elhunyt személyen kívül más nem szenvedett égési sérülést. A koronavírus-osztályon kezelt betegek 98 százaléka lélegeztető géphez volt csatlakoztatva.

A hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy mi okozhatta a tüzet, a tűzoltók még vizsgálják a helyszínt. A bukaresti Matei Bals járványkórház 1953-ban épült, azóta többször korszerűsítették. A bukaresti törvényszéki ügyészség hivatalból eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

Legutóbb novemberben ütött ki tűz a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztályán, ahol tízen vesztették életüket, heten súlyosan megsérültek. A hatóságok akkor azt állapították meg, hogy egy meghibásodott gép okozhatta a tüzet, amelyet súlyosbítottak a koronavírusos betegek lélegeztetéséhez szükségesek oxigénpalackok.

Bukarestben legutóbb 2010-ben volt nagyobb kórháztűz, akkor egy szakszerűtlenül beszerelt elektromos vezeték miatt a Giulesti szülészeti kórház egyik kórterme gyulladt ki, a tűzben hat csecsemő halt meg, további öt súlyosan megégett.

Román egészségügyi szakemberek szerint a kórházak többsége régi épületekben működik, amelyekben a villanyvezeték-hálózat elavult, ezért nem bír el minden rákapcsolt elektromos eszközt.

Borítókép: tűzoltóautók a bukaresti Matei Bals járványtani kórház épületénél 2021. január 29-én, miután hajnalban az épület földszintjén kigyulladt a koronavírusos betegeket ellátó kórtermek egyike

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!