zavargások

2020.10.20. 20:19

Kijárási tilalmat vezettek be a nigériai Lagosban a tüntetések miatt

Csak az alapvető szolgáltatásokat nyújtó emberek és a mentők tartózkodhatnak az utcán.

A nigériai hatóságok kedden kijárási tilalmat vezettek be határozatlan időre az ország kereskedelmi fővárosának számító Lagosban, ahol csaknem két hete különösen erőszakos tüntetések zajlanak a rendőri brutalitás ellen.

Babajide Sanwo-Olu lagosi kormányzó közleményében azt állította, hogy bűnözők és „gazemberek” arra használják a tiltakozásokat, hogy „zűrzavart keltsenek” az országban.

A kijárási tilalom közép-európai idő szerint délután 5 órakor lépett életbe, és egész Lagos államra kiterjed, köztük az azonos nevű székhelyre is, ahol a becslések szerint mintegy 14 millió ember él.

A kormányzó elmondta: csak az alapvető szolgáltatásokat nyújtó emberek és a mentők tartózkodhatnak az utcán.

A kijárási tilalmat órákkal azt követően vezették be, hogy felgyújtottak egy rendőrőrsöt Lagosban, legalább egy rendőr meghalt, több megsérült – közölte Muyiwa Adejobi, az állami rendőrség szóvivője.

A nigériai hatóságok mindeközben közölték, hogy csaknem 2000 rab szökött meg, miután a tüntetők megtámadtak két börtönt a legutóbbi zavargás során. Mohammed Manga belügyi szóvivő elmondta, hogy 1993 fogolynak veszett nyoma.

Nigériában október 8-án kezdődtek tüntetések, amelyeken a résztvevők egy túlkapásokkal vádolt rendőri egység, a rablás elleni különleges osztag (SARS) feloszlatását követelték. A tiltakozásokat egy olyan videofelvétel váltotta ki, amelyen az látható, amint a SARS egyik tisztje állítólag agyonlő egy fiatal embert a dél-nigériai Delta államában, ami felháborodást váltott ki a közösségi médiában.

A kormány válaszul október 11-én bejelentette, hogy feloszlatja a SARS-t, annak tagjait azonban áthelyezi más rendőri egységekbe, ha átmennek a pszichológiai teszteken.

A tüntetések így Nigéria számos városában folytatódtak, a tiltakozók nagyszabású reformokat és jogi lépéseket követeltek a rendőri brutalitással szemben.

Nigériában évek óta azzal vádolják a SARS-t, hogy széles körben jogsértéseket követett el, köztük bírósági tárgyalás nélküli kivégzéseket, kínzást, önkényes letartóztatásokat, jogellenes fogva tartást és zsarolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!