Ország-világ

2020.09.30. 23:14

Videón a magyar határt ostromló migránsok támadása

Negyvenen próbáltak betörni éjjel az országba a határzáron keresztül.

Szerdára virradó éjszaka ismét támadás érte a magyar határrendészeket. Nem sokkal fél egy után Röszkénél állóháború alakult ki, miután negyven rendkívül agresszív migráns megrohamozta a magyar államhatárt védő biztonsági kerítést. Három támadót elfogtak, a többieket visszaverték – írja a Magyar Nemzet.

A rendőrség tájékoztatása szerint mintegy negyven migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található vasúti síneknél szeptember 30-án.

A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot. A migránsok a határ több egymáshoz közeli szakaszán, kisebb csoportokban, létrák segítségével próbáltak meg a határkerítésre felmászni, és illegálisan Magyarország területére jutni.

Erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, kövekkel dobálták meg őket, a határszakaszt figyelő kamerában és két szolgálati autóban is kár keletkezett.

A rendőrök három külföldit feltartóztattak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ők azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a mintegy negyvenfős csoport erőszakos határátlépési kísérleteit pedig többször is megakadályozták.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=PvV68YAuMM0&feature=emb_logo

Az esettel összefüggésben

hivatalos személy elleni erőszak bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás indul, a három feltartóztatott férfit a rendőrök előállították.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, egyre nagyobb számban érkeznek migránsok a magyar–szerb, illetve már a magyar–román zöldhatárra is, hogy illegálisan, ha kell a műszaki határzárat megbontva vagy alagutat ásva alatta, illetve azon átmászva szökjenek be Magyarországra. Nagyon kis eséllyel, hiszen határrendészeink és a velük együtt szolgálatot teljesítő katonáink rendre elfogják őket.

Így nem sikerült a határsértés azoknak az illegális bevándorlóknak sem, akik speciális – később a határ szerb részén eldobott – erővágókkal estek neki szeptember 27-én éjjel a műszaki határzár kerítésének.

A balkáni migránsútvonalról érkező hírek szerint több ezren indultak el elsősorban dél-szerbiai migráns táborokból Nyugat-Európa felé.

Egy részük Bosznián, Horvátországon és Szlovénián keresztül tart Ausztria és Németország felé, másik részük Magyarországon át próbál Ausztriába szökni. Elemzők szerint a migránsáradat a közelgő téli időjárás miatt még viszonylag járható utakon indult el célpontja felé, ugyanakkor nem akarják megvárni, amíg az útvonalukon lévő országok a pandémia miatt még több szigorítást, korlátozást vezetnek be.

A Magyar Nemzetnek illetékes forrásból hangsúlyozták, várható, hogy a határainkon – elsősorban a magyar–szerb szakaszon – tovább erősödik a migránsnyomás. Határrendészeink, rendőreink és katonáink azonban felkészülten, elegendő élőerővel és technikával őrzik a határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!