Ország-világ

2020.09.02. 12:45

Már több mint 400 helyen léptek szolgálatba az iskolaőrök

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladat-ellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Jelezte: további helyszínekre is toborozzák és képzik az iskolaőröket.

Rámutatott: azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához.

Az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr

- fogalmazott.

Az államtitkár nyilvánvalóvá tette:

az iskolaőröket speciális képzésen arra készítették fel, hogy az iskolai közegben fegyverhasználat nélkül pusztán a jelenlétükkel fenn tudják tartani a rendet.

Emlékeztetett: abban teljes egyetértés volt a parlamenti pártok között, hogy az iskolában nincs helye az erőszaknak. Nem célvitáról, hanem eszközvitáról van szó – utalt arra, hogy az ellenzék részéről éles kritika érte az elképzeléseket.

Maruzsa Zoltán kitért arra is: az iskolaőrök olyan helyszíneken kezdenek szolgálatot, ahol azt az intézményvezető ezt kezdeményezte. Eddig 423 helyszínen kezdték meg az iskolaőrök a tevékenységüket, további 55 helyszínre a toborzás, képzés folyamatban van.

Kérdésre elmondta: későbbiekben igény esetén az iskolaőri szolgálat kibővülhet a nem állami intézményekben is.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a biztonságérzet növelését, a prevenciót és a konfliktuskezelés hatékony támogatását jelölte meg annak indokaként, hogy kapcsolódtak a programhoz.

39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban – ismertette, reményét fejezve ki, hogy ez a kör bővülni fog a jövőben.

Az intézmények vezetőinek előzetes tájékoztatása megtörtént, figyelembe vették az ő észrevételeiket is – jelezte a helyettes államtitkár.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy másfél hónap állt rendelkezésükre, hogy egy teljesen új szervezetet hozzanak létre.

Ismertette:

az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel.

Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor.

Tevékenységük a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése.

Nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele.

Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, ne fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr – rögzítette. Az iskolaőrök egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van.

Töreki Sándor közölte: 1409 jelentkező volt az iskolaőri pozícióra, nagyon szigorú és következetes kiválasztási folyamat zajlott, amelynek eredményeként a jelentkezők kétharmadát kirostálták. A kiválasztott leendő iskolaőrök 31 képzési helyszínen pedagógiai, pszichológiai és rendőri ismeretek tárgykörben kaptak képzést.

Összesen 478 intézményben lesz iskolaőri szolgálat a jelenlegi adatok szerint; 55 intézményben nincs betöltött pozíció Budapesten, Pest megyében, Bács-Kiskun megyében. A toborzás továbbra is folyik, és remélik, hogy szeptember végére minden iskola igényét ki tudják elégíteni.

Jelezte: minden érintett intézményt felkeresnek az ősz során, és tájékozódnak az első tapasztalatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!