Ország-világ

2020.09.12. 14:01

Bíró László jelentős támogatás ellenére vitte vakvágányra a cégét

Az ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatás a képviselőjelölt ténykedése idején érkezett a Hegyalja-Mix Szövetkezethez.

Bíró László, a baloldali összefogás jelöltje a tiszaújvárosi időközi ország­gyűlési választáson 2014 augusztusa és 2016 júliusa között igazgató-elnökként vezette a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet. A Magyar Nemzet birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek igazolják, hogy a Bíró vezette szövetkezet mintegy ötvenmillió forintnyi állami támogatáshoz jutott ebben az időszakban. Ennek ellenére a Hegyalja-Mix 2016-ban egy olyan vállalkozóhoz került, akinek egyetlen dolga volt: bezárni a boltot. Bíró utódja, M. J. az Opten adatbázisa szerint karrierje során kilenc céget állított a földbe, és jelenleg is el van tiltva a cégvezetéstől.

A Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet 2013 decemberében jelentkezett a Társadalmi megújulás operatív program, szociális gazdaság fejlesztése a konvergenciarégiókban című pályázatára. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint pályázatuk címe a Hegyalja-Mix porhomogenizációs projektje a szociális gazdaság fejlesztésére.

A szövetkezet részére 2013. december ­20-án ítéltek meg ötvenmillió forintot a projektre. A dokumentumok szerint a pénz forrása az Európai Szociális Alap, amelynek keretében az Európai Unió támogatja a munkaerőpiaci elhelyezkedést, a hátrányos helyzetű csoportok beilleszkedését, valamint az életlehetőségek általános javítását.

A vissza nem térítendő támogatás 2014 áprilisa és 2015 októbere között érkezett a Hegyalja-Mixhez. Először egy 12,5 milliós részlet landolt a szövetkezet számláján, majd számlaalapú kifizetések történtek összesen 37,5 millió forint értékben. Érdemes visszaidézni: ezen időszak legnagyobb részében Bíró László igazgató-elnöke volt a szövetkezetnek.

A már említett M. J. 2016 májusától vezette a céget. Az Opten cégadatbázisában csak a 2015-ös kimutatások érhetők el, ezek alapján a szövetkezet az előző évi szolid, pár százezer forintos adózott eredményhez képest 7,8 milliós veszteséget hozott össze. 2016 decemberében a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a társaság ellen a kényszertörlési eljárás megindítását.

2017 júliusában végrehajtást kezdeményezett a Hegyalja-Mix ellen az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Ezután pedig egyes korábbi alkalmazottak futhattak az elmaradt bérük után.

A lapunk által megszerzett dokumentumok szerint a Hegyalja-Mix egyik korábbi dolgozója 2017 szeptemberében jutott a pénzéhez, amelyet végül a bérgarancia alapból utaltak ki számára. Egy másik korábbi dolgozó esetében pedig csak 2018-ban kerülhetett sor az elmaradt bér megigénylésére.

Mint azt korábban a Hír TV feltárta, a visszatartott fizetések miatt komoly feszültség keletkezett a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezeten belül.

Amikor az alkalmazottak reklamáltak elmaradt fizetésük miatt, akkor Bíró László lelövéssel fenyegette meg őket.

„Ha valaki ellenem beszél, az vigyázzon, mert vadászember vagyok, és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat, és az illető menekülhet” – idézte fel egy tanú Bíró László szavait. Azóta kiderült: Bírónak valóban van fegyvere, vadászik, számos képen pedig elejtett zsákmányával pózol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!