Mr. Negyven Százalék

2020.05.28. 07:29

Tovább dagad a kispesti vagyonkezelővel kapcsolatos botrány

A XIX. kerületi vagyonkezelő igazgatója több millió forintnyi közpénzt markolhat fel munka nélkül, ha idő előtt eltávolítja posztjáról az önkormányzat képviselő-testülete. Eközben a Momentum javaslata szerint az önkormányzati vezetés körül sorjázó ügyeket a Soros által támogatott Transparency Internationallel vizsgáltatnák ki.

Amennyiben Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő korrupciógyanús ügyekbe keveredett vezetőjének megbízatását idő előtt, jogszerű indoklással visszavonja a XIX. kerület képviselő-testülete, akkor Kránitz jogosult a vezetői megbízatásának lejáratáig terjedő illetményre – tudta meg a Magyar Nemzet.

Értesüléseink szerint ha Kránitzot a képviselő-testület most júniusban eltávolítaná hivatalából, akkor az több mint 13 millió forintjába kerülne a kerületi polgároknak, amelyet az el nem végzett munka után is kellene fizetni. Ez körülbelül 25 hónapnyi budapesti diplomás átlagbérnek megfelelő összeg.

A Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vaműsz) igazgatóját határozott időre nevezte ki a kispesti baloldali többség, megbízatása 2021. február 28-án jár le. A határozott idejű vezetői megbízások visszavonását indokolni szükséges, ám a jogszabályok szerint az igazgató körül sorjázó korrupciógyanús ügyek jogi szempontból nem nyújtanak elégséges indokot az igazgató eltávolításához. A Magyar Nemzet úgy tudja, a leváltás csak akkor valósulhat meg, ha Kránitz munkaköre átszervezés miatt szűnik meg.

Kránitz Krisztián leváltása akkor került ismét szóba a fővárosi politika színterein, amikor Gajda Péter kispesti polgármestert kinevezték a Fővárosi Közgyűlés összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséért felelős bizottság elnöki posztjára.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a kinevezés után Gajda tudta nélkül abban állapodtak meg a budapesti frakciók, hogy számukra csak akkor fogadható el a kerületvezető kinevezése, ha leváltják Kránitzot és átvilágítják a vagyonkezelőt. A Vaműsz átvilágítása korábban is napirenden volt, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy egy ismert könyvvizsgáló cég negyvenmillió forint plusz áfa árajánlatot adott a munkára.

A lap utolérte Soproni Tamást, aki elmondta, hogy folytatott tárgyalást Gajda Péterrel az ügyben, valamint fővárosi kérdések kapcsán is.

„Nagyon bizakodó vagyok, hogy a transzparencia irányába tudunk lépéseket tenni, amelyekben megállapodtunk” – nyilatkozta a kerületvezető.

Hozzátette: ebbe a munkába szeretnék bevonni a Transparency Internationalt is.

Gajda Péter kispesti polgármester úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, a kerületben minden önállóan gazdálkodó intézmény vezetőjét Kránitzéhoz hasonló, határozott idejű szerződéssel szokták megbízni. A kerületvezető arról is beszélt, hogy a vagyonkezelő átszervezésének kérdése jelenleg is napirenden van.

„A nyilvánosságra került hangfelvételek alapján egy felelős vezető megfontolhatta volna Kránitz Krisztián menesztését akár ilyen áron is, amit a szabályok szerint kötelező kifizetni neki. A napvilágra került vádak alapján Kránitz Krisztián méltatlan és alkalmatlan a vagyonkezelő vezetésére” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Dódity Gabriella kispesti fideszes önkormányzati képviselő.

Mint ismert, Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő vezetője a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott Lackner-felvételeken párttársa szerint 12 millió forintot kaszált egy korrupciógyanús ügyleten, míg Gajdának hárommillió jutott. A lap azt is kiderítette és nyilvánosságra hozta tavaly októberben, hogy az igazgató nem tüntetett fel egy spanyolországi nyaralót a vagyonnyilatkozatában, valamint számos gyanús ingatlanfelújításra bukkantunk az önkormányzati lakások kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!