a korrupciógyanús ügyek miatt

2020.05.01. 13:46

A Momentum is tiltakozik Gajda Péter kinevezése ellen

Vonják vissza Gajda kinevezését – írta Facebook-oldalán a párt elnökségi tagja.

„Tegnap Karácsony Gergely főpolgármesteri hatáskörében kinevezte Gajda Pétert, Kispest MSZP-s polgármesterét a főváros Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottságnak élére” – kezdi posztját a Facebookon Buzinkay György, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Buzinkay az írását azzal folytatja, hogy korábban a balliberális 444.hu hírportál kérdésére pártja úgy reagált Gajda kinevezésére, hogy amíg a XIX. kerületben a korrupciógyanús ügyek kivizsgálására felállított önkormányzati bizottság be nem fejezi a munkáját, addig bíznak abban, hogy az MSZP más személyt jelöl a fővárosi ügyrendi bizottság élére.

„Arra kérjük Karácsony Gergelyt, hogy ameddig nem tisztázódik minden tekintetben kielégítően a kispesti önkormányzat körüli korrupciós helyzet, addig vonja vissza Gajda Péter kinevezését a bizottság éléről”

– javasolta a momentumos politikus, hozzátéve, hogy a szocialistákat arra kérik, hogy addig is jelöljön a posztra minden fél számára elfogadható személyt.

Mint ismert, az Origo vette észre korábban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a korrupciógyanús ügyekbe keveredett Gajda Péter kispesti polgármestert kívánja kinevezni a Fővárosi Közgyűlés Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottságnak elnöki székébe.

„Kiderült, hogy olyan vádakkal illette őt az élet, amelyek megalapozottnak bizonyultak” – mondta Karácsony Lackner Csaba korrupciós- és kábítószeres botrányba keveredett kispesti MSZP-s képviselővel kapcsolatban a Hír TV-nek tavaly novemberben. Arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy ezekben az ügyekben van-e felelőssége Gajda Péternek.

A Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kispesti hangfelvételeken Gajda szerepéről beszélve szövetségese és barátja, Lackner Csaba elmondta, hogy egy gyanús ügyletből 3 millió forint jutott a polgármesternek. A lap azt is kiderítette, hogy Gajda Péter kedves ismerősei egy fantomcégen keresztül felvásároltak több kispesti önkormányzati ingatlant. P. Sz. és párja, R. I. szívélyes kapcsolatot ápol a Gajda-házaspárral. R. I cége, a Lux Vasdom Kft., amely 2016-os létrehozásától 2018-ig semmilyen érdemi tevékenységet nem végzett, kikiáltási áron jutott hozzá egy Benczúr utcai önkormányzati telekhez. A szerződésen R. I. és Gajda Péter aláírása szerepel. A szóban forgó ingatlanon azóta társasház épült. A Magyar Nemzet cikke nyomán az ügyben nyomozás indult. Az ügyek kapcsán Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője azt nyilatkozta mindezek ellenére, hogy Gajda Péter nem érintettje a botránynak. A lap kérdésére, hogy Gajda kinevezése nem ad-e támadási felületet az MSZP-nek, nem nyílik-e ki a pofonzsák, azt válaszolta, hogy ezzel is megakarják mutatni, hogy bíznak a kispesti kerületvezetőben.

A Magyar Nemzet kíváncsi volt a Demokratikus Koalíció véleményére is Gajda Péter kinevezésével kapcsolatban, ezért megkeresték a DK főpolgármester-helyettesét. Gy. Németh Erzsébet kérdésükre, hogy mit szól a DK a Gajda kinevezéséhez, mindössze annyit közölt: „az MSZP-t megillető helyekről az MSZP-nek kell döntenie”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!