Ostrom alatt áll Európa

2020.04.20. 09:42

Megnégyszereződött a határsértések száma az olasz partokon

Több mint négyszer annyi illegális határátlépés történt 2020 első negyedévében az olasz partokon, mint a tavalyi év hasonló időszakában – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

Janik Szabolcs elmondta, hogy a Frontex adatai szerint 2020 első negyedévében több mint 3600 illegális átlépést regisztráltak Olaszország déli partjainál, ami masszív emelkedés a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva. Hozzátette: az egyéni átjutások, valamint a civil szervezetek hajói által az olaszországi kikötőkbe szállított migránsok is idetartoznak.

Kitért arra is, számos uniós tagállamnak problémát jelent a koronavírus-járvány idején, hogy bizonyos, például mezőgazdasági feladatokra munkaerőt találjon. Sokan arra rendezkedtek be, hogy ezeket a munkákat kelet-európaiakkal végeztessék el, és ha ez alapvetően a feketefoglalkoztatásban történt, akkor most bajban vannak, mint Olaszország is.

Ezért merült fel az az ötlet, hogy a migránsok is kapcsolódjanak be az idénymunkákba. Ugyanakkor fűzte hozzá Janik Szabolcs mivel ők továbbra is illegálisan tartózkodnak az országban, ez csak valamiféle amnesztia adása mellett történhetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!