illegális bevándorlás

2020.01.22. 12:15

Sztrájkolnak a görög szigetek lakói a bevándorlók áradata miatt

Leszbosz, Híosz és Számosz szigetek hatóságai is sztrájkot hirdettek a túlzsúfolt migránstáborok elleni tiltakozásuk jeléül szerdán.

A regionális hatóságokon és az önkormányzatokon kívül a legtöbb üzlet is zárva maradt. A polgármesterek és a különféle szakmai képviseleti szervek a görög szigetek azonnali tehermentesítését követelik.

Az athéni kormánynak gondoskodnia kellene róla, hogy a Törökországból folyamatosan érkező migránsokat a regisztrációt követően átszállítsák a görög szárazföldre – vélekedtek helyi politikusok és kereskedelmi szervezetek.

„Nem bírjuk tovább ezt a helyzetet a városkánkban, nekünk is vannak emberi jogaink” – méltatlankodott Jorgosz Stancosz, a számoszi Vathi polgármestere.

A környéken több mint 7100 migránst szállásoltak el.

„Általános sztrájkot hirdettünk” – jelentette be az észak-égei régiót kormányzó Kosztasz Mucurisz. „A szigeteink nem tudnak többé szenvedő emberek elveszett lelkeinek táborai lenni” – hangsúlyozta.

Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból. A munkaerőhiány miatt csak lassan halad a menedékkérelmek feldolgozása, illetve a menedékjogot nem kapott migránsok kitoloncolása. Törökország 2016-ban beleegyezett, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik területéről érkeztek a görög szigetekre, és nem kaptak menedékjogot a hatóságoktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!