Iráni-amerikai viszály

2020.01.08. 09:43

Szijjártó Péter: minden Irakban szolgáló magyar katona jól van

A Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2020. január 8. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában 2020. január 8-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Szijjártó Péter kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását.

Kiemelte, az iraki Erbílben található magyar főkonzulátus négy munkatársa szintén jól van, és az ő biztonsági helyzetüket is folyamatosan elemzik.

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére – fejtette ki a tárcavezető.

Az EU-nak is lépnie kell

Szijjártó Péter közölte, pénteken Brüsszelben részt vesz az európai uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén, ahol arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia a helyzet eszkalálódásának megakadályozásához.

A Közel-Kelet és az Európai Unió biztonsága ugyanis szorosan összefügg

- tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, Magyarország folyamatosan képviselteti magát a NATO brüsszeli központjában, ahol nagyköveti szinten tartanak egyeztetéseket, tájékoztatókat a kialakult helyzetről.

Szijjártó Péter aggodalomra okot adó fejleményként említette, hogy minden eddiginél távolabb került az iráni atomalkuként ismert nemzetközi nukleáris megállapodás.

A miniszter emlékeztetett,

az Országgyűlés döntése alapján legfeljebb 200 magyar katona teljesíthet szolgálatot Irakban,

nagyrészt az erbíli bázison az Iszlám Állam elleni globális koalíció keretében.

A honvédség megtette a szükséges lépéseket

Az éjszakai iráni rakétatámadás kapcsán szerda reggel a Honvédelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben szintén az áll, hogy „a támadások következtében magyar katona nem sérült meg”, és hogy „a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket”.

Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is -, hogy megtorolja azt, hogy az amerikai Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A parlament decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-ig a Magyar Honvédség részvételét 200 katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában 2020. január 8-án

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!