egy cipőben járunk

2020.01.16. 14:43

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnere hazánknak és a V4-nek

Ausztria természetes partnere Magyarországnak és a visegrádi csoportnak (V4), sok területen együttműködhetnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Prágában, a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozóján.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei az osztrák kancellárral egyeztettek, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Ezen Orbán Viktor kiemelte: Ausztria fontos maradt Közép-Európának, mint befektető, piac és kereskedelmi partner, továbbá Ausztria fontos biztonsági partnerünk lesz a jövőben is, mert a migráció kérdésében „egy cipőben járunk”.

Ha a migránsok Magyarországon keresztül áttörnek Ausztriába, vagy ott maradnak, vagy továbbmennek Németországba, ezért Ausztriának is érdeke, hogy a magyar határvédelem sikeres legyen – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a mai találkozó legnagyobb eredménye, hogy azonosították az együttműködés területeit: ilyen a migráció, a biztonság, a határvédelem, a versenyképesség, a klímavédelem és a bővítés. Ugyanakkor azonosították az „együtt nem működés” területeit is: ilyen a nukleáris energia – tette hozzá.

Úgy vélte, a találkozó értékes volt, mert gratulálhatott Sebastian Kurz osztrák kancellárnak a második kormánya megalakulásához, és első kézből ismerhették meg e kormány terveit. Fontos volt a tanácskozás azért is, mert európai témák szerepeltek a napirenden, az összes lényeges külpolitikai kérdés, a bővítés és a költségvetés is – közölte.

Megjegyezte: a V4-nek különösen fontos volt ez a találkozó, mert jelezte a külvilágnak, hogy nem elzárkózni akarnak, hanem keresik az együttműködést a többi európai országgal.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy javasolta Andrej Babis cseh miniszterelnöknek, hogy a V4 vezetőjeként vesse fel: ha lesz konferencia Európa jövőjéről, arra az EU-ba igyekvő nyugat-balkáni országokat is hívják meg, mert Európa jövőjének kérdése őket is érinti.

Kérdésre a kormányfő elmondta: abban az ügyben, hogy a klímavédelem érdekében ne a kohéziós forrásokat csökkentsék, közös álláspontot képviselnek a V4-es országok, de meglátják, mi lesz a tárgyalásokon. Ha több Európát akarunk, több pénz kell, de azt nem a régi programok rovására kell előteremteni – jelentette ki.

Prágában tanácskoznak a V4-ek és Ausztria kormányfői

A felújított cseh Nemzeti Múzeumban fogadta a V4-es országok kormányfőit, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfőt Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtök reggel. A Visegrádi Négyek vezetői előbb közösen tárgyalnak, majd Sebastian Kurz osztrák kancellár is csatlakozik hozzájuk – számolt be a V4NA.

A cseh kormányhivatal közlése szerint a tárgyalások fő témáját az Európai Unió klíma- és energiapolitikája adja, amelyről különbözik a V4-ek és Ausztria véleménye.

Fontos témakört jelent továbbá az illegális migráció, amelyről a V4-es vezetők külön-külön is egyeztetnek majd az osztrák kancellárral.

„Felállt az új Európai Bizottság, és néhány tagállam ismét újabb ötletekkel állt elő a migráció terén.

Mi határozottan ellenezzük az illegális migrációt. Európa nem tanult a múltból, továbbra is a kvótákkal foglalkozik, ami mi elutasítunk”

– fogalmazott Andrej Babis a CTK cseh hírügynökségnek.

A politikusok várhatóan további aktuális európai problémákat is megvitatnak, így az új uniós költségvetést, Nagy-Britannia EU-ból történő kilépésének várható következményeit, valamint az uniós külpolitika és a nemzetközi kereskedelem kérdéseit.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár kétoldalú tárgyalása a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozójának keretében a prágai Nemzeti Múzeumban 2020. január 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!