Illegális bevándorlás

2020.01.20. 13:11

Megerősödött a migrációs nyomás a déli határon

A téli időjárás ellenére a szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a határsértők – mondta Németh Szilárd.

Mórahalom, 2016. február 22. Migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértõt fogtak el a rendõrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán

Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon, a téli időjárás ellenére a szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a határsértők jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szegeden.

Németh Szilárd a szegedi határkikötőnél tartott sajtótájékoztatóján elmondta,

az elmúlt héten 699, az azt megelőző héten 636 határsértőt fogtak el a rendőrök és katonák. Hozzátette: az év eleje óta hetente ötvennel-százzal növekszik az elfogottak száma.

Tavasztól őszig a honvédség rohamcsónakokkal járőrözött a Tiszán, a Maroson és a Ferenc-csatornán. A téli időjárás ellenére folyamatos a migránsok próbálkozása a Tisza szerb-magyar határszakaszán, ezért a honvédségnek az elmúlt héten vissza kellett térnie oda közölte az államtitkár.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknász naszádja, a Baja teljesít szolgálatot a Tisza Szeged alatti szakaszán.

A magyar építésű hajót 2007-ben felújították, éjjellátó készülékkel, reflektorral és nagyon pontos radarral látták el. Az eszközök lehetővé teszik a határsértők felderítését, akik nemcsak gumicsónakokon, hanem összekötött uszadékfákon és palackokon is igyekeznek átkelni a folyón mondta a politikus.

A katonák péntek éjszaka egy öttagú szír csoportot tartóztattak föl a Tiszán mondta Németh Szilárd, hangsúlyozva: a járőrözés célja az elrettentés is, a folyamatos jelenlét hatására a migránsok meggondolják magukat, és nem a tiszai határszakaszt választják.

B. Nagy László (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője kifejtette,

hosszú távon fel kell készülni a folyamatos migrációs nyomásra. A határt védő rendőrök és katonák munkája jelentősen javítja a szegediek és más határ menti településeken élők biztonságérzetét

közölte a politikus, aki köszönetet mondott a határvédelmet segítő polgárőröknek is.

Borítókép: migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!