Járvány

2020.01.29. 16:33

Egy évig is eltarthat a védőoltás kifejlesztése

Egy évet prognosztizálnak a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére a szavahihető szakemberek – mondta Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa egy szerdai tévéinterjúban.

24 January 2020, Hessen, Marburg: Doctoral student Lennart Kaemper works in a research laboratory at the Institute of Virology of the Philipps University of Marburg at a sterile workbench. The novel coronavirus also employs Hessian scientists. The virologists of the University of Marburg are involved in the development of a vaccine against the lung pathogen. Photo: Arne Dedert/dpa

Forrás: DPA / AFP

Fotó: Arne Dedert

A védőoltás kifejlesztése időt vesz igénybe, de a már megfertőződött betegek gyógyítására rendkívül ígéretes antivirális szerek vannak jelenleg is – fűzte hozzá az M1 csatornának nyilatkozva.

A keddi WHO-sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a szakértők már a klinikai vizsgálatokhoz alkalmas protokollok kidolgozásával foglalkoznak – tudatta az infektológus.

Nem kell megijedni, de vigyázni kell

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt mondta, nagy előrelépésnek számít, hogy a koronavírus diagnosztizálását már Magyarországon is tudják biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy nem kell megijedni a vírus miatt, de meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket: amíg nem áll rendelkezésre oltóanyag, addig a higiénés szabályok betartása a legfontosabb.

A műsorban elhangzott, hogy a legfrissebb adatok szerint 16 országban 44 esetben regisztráltak koronavírusos megbetegedést. Az egyik legismertebb szakértő Kínában azt mondta, hogy csökkeni fog a halálozási arányszám és a járvány tetőzését egy-két héten belülre valószínűsítette. A hongkongi egyetem orvostudományi karának szakértői szerint azonban csak április-májusban fog tetőzni a vírus a kínai nagyvárosokban.

Borítókép: A kórokozó elleni vakcina kifejlesztésében részt vesznek a németországi Marburg egyetemének virológusai is

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!