Járvány

2020.01.28. 19:08

Az EU repülőgépeket küld állampolgárai kimentésére

A koronavírus terjedésének fokozódása miatt az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében repülőgépeket küld az uniós állampolgárok hazatelepítésére azt követően, hogy Franciaország konzuli segítséget kért a járvány gócpontjának számító kínai Vuhanban rekedtek megsegítése érdekében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül két repülőgépet mobilizál uniós polgárok Európába történő visszatelepítésére.

Az első repülőgép a tervek szerint szerda reggel indul Franciaországból, a második repülőgép a hét második felében.

Elmondta, az első repülőgéppel várhatóan közel 250 francia és több mint 100 más uniós tagország állampolgárát szállítják vissza Európába.

A régióban tartózkodó minden uniós polgár nemzetiségétől függetlenül kérheti hazatelepítését az uniós mechanizmuson keresztül

- közölte.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában működik, és állandó kapcsolatban áll a tagállamokkal, a vírus által sújtott kínai régióban található valamennyi uniós külképviselettel, valamint Kína brüsszeli nagykövetségével – tette hozzá a szlovén EU-biztos.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint

az EU készen áll arra, hogy szükség esetén támogatást nyújtson a tagállamoknak, és határozott, összehangolt választ adjon a koronavírus esetleges terjedésére

az Európai Unióban és azon kívül.

Hét magyar is hazatérne a járvány gócpontjából

Kedd délutáni sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külügyminiszter arról adott tájékoztatást, hogy a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban nyolc magyar állampolgár tartózkodik, akik közül heten elhagynák a térséget. Hozzátette: őket légi úton evakuálják majd, ennek érdekében pedig „az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik”, hazánk kapcsolatban van azokkal az országokkal, amelyek állampolgáraik kimentését tervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!