Aláírásgyűjtés: Németh Zsolt is támogatja a nemzeti régiók ügyét

Egyre több neves és befolyásos személyiség áll ki a Kohéziós politika a nemzeti régiók védelmében című polgári kezdeményezés mellett.

Tusndfrd, 2019. jlius 24. Nmeth Zsolt, az Orszggyls klgyi bizottsgnak fideszes elnke (k), Ksa Lajos, az Orszggyls honvdelmi s rendszeti bizottsgnak fideszes elnke (b) s Tor T. Tibor, az Erdlyi Magyar Npprt gyvezet elnke beszlget a 30. Blvnyosi Nyri Szabadegyetem s Diktbor (Tusvnyos) megnyitja eltt az erdlyi Tusndfrdn 2019. jlius 24-n. Az "Egy a tbor" mottval rendezett jubileumi Tusvnyos idei kiemelt tmja az els vilghbor szzadik vfordulja, tovbb a rendszervlts utni 30 v, de a meghvott politikusok s szakrtk rtkelik az idei eurpai parlamenti vlaszts eredmnyt is, s tbb pdiumbeszlgetst szentelnek Eurpa jvjnek. MTI/Veres Nndor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési akciójához csatlakozott Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

„Nélkülünk nem, de velünk sikerülhet!” – fogalmazott felhívásában a politikus.

„2018-ban sikerrel összegyűjtöttünk egymillió aláírást alapvető jogainkért, most a nemzeti régiók gazdasági egyenjogúságáért kell mozgósítanunk erőinket. Az SZNT kezdeményezése erdélyi összefogást teremtett – támogassuk mi is és írassuk alá minden ismerősünkkel az ívet!

Nélkülünk nem, de velünk sikerülhet! Én már aláírtam: Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke” – áll a felhívásban.

A Kohéziós politika a nemzeti régiók védelmében című polgári kezdeményezést korábban olyan neves személyiségek írták alá mint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Andoni Ortuzar, a Baszk Nemzeti Párt elnöke vagy Josep Huguet katalán miniszter.

Mint ismeretes a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezést hat év pereskedés után jegyezte be az Európai Bizottság. A jogi eljárásban a magyar kormány szakértői nyújtottak hathatós támogatást.

A legkevesebb egymillió támogató aláírást hét uniós országból kell összegyűjteni, legkésőbb idén május 7-ig.

A sikeres aláírásgyűjtés nyomán a bizottságnak, illetve az Európai Parlamentnek a nemzeti, kulturális sajátosságokkal rendelkező régiók – mint amilyen Székelyföld is – kiemelt támogatását biztosító jogszabályt kell megalkotnia, illetve elfogadnia.

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.youtube.com/watch?v%3Dl-fc1loGhMw%26amp%3D%26fbclid%3DIwAR2gWkUXltRBlj48E9EF2Owqs80NwA_Ek2mx2vEBHy0juwKDFuAb2nA-1dY&source=gmail&ust=1578662921468000&usg=AFQjCNFrAjEjy7HuISzBV2HvqbOU0g0rBw">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon ért el sikert a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (k), Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke (b) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke beszélget a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitója előtt az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 24-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!