HungaroControl

2019.11.01. 13:53

A román és bolgár légtérre is kiterjesztik a szabad légtérhasználatot

Csaknem húszezer kilométerrel csökkenhet az átrepülő járatok útvonala.

Kiterjesztik a román és a bolgár légtérre is a szabad légtérhasználatot, amelyet Magyarországon 2015-ben vezettek be – közölte pénteken a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

A koncepció lényege, hogy az ország légterében a korábbiaktól eltérően nincsenek töréspontok, azaz navigációs pontok, a belépő- és kilépőpont között egyenesen haladhatnak a repülőgépek. Ennek köszönhetően csökken a károsanyag-kibocsátás, rövidebb a repülési idő és kevesebb kerozint égetnek el a repülőgépek.

Romániában és Bulgáriában az éjszakai órákban a HungaroControl közreműködésével már több éve alkalmazzák ezt az eljárást, november 7-ével azonban már egész nap biztosítják a szabad légtérhasználatot.

Az előzetes becslések szerint ennek következtében naponta átlagosan csaknem húszezer kilométerrel csökkenhet az átrepülő járatok útvonala, mindez napi 70 tonna üzemanyag-megtakarítást, 220 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást és 23 órával kevesebb repülési időt jelenthet.

A Free Route Airspace elnevezésű légtérszervezési koncepció itthoni bevezetése óta a magyar légtérben a világ egyik leghosszabb légi útvonalán, a 16 700 kilométer hosszú Auckland-Doha járaton a repülőgépek által kibocsátott káros anyag egymilliószorosát takarították meg a rövidebb repülési útvonalaknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!