vélemény

2019.10.25. 15:15

Schiffer András: az ellenzéki konglomerátum nem kormányképes

Most úgy tűnik, hogy az ellenzék akár le is győzheti a Fideszt 2022-ben, ám ettől még ez a konglomerátum nem kormányképes – jelentette ki a Lehet Más a Politika egyik alapítója és egykori társelnöke.

A Magyar Nemzet pénteki lapszámában megjelent interjúban Schiffer András úgy vélekedett, hogy sem az ellenzék, sem a Fidesz-KDNP nem könyvelheti el egyértelmű sikerként az önkormányzati választásokon elért eredményt.

„A Fidesz a voksok darabszámában és arányában egyaránt növelni tudta támogatottságát 2014 őszéhez képest”

Schiffer András ugyanakkor úgy vélekedett: az egyik legnagyobb csapás a kormányoldalra, hogy eltűnt legyőzhetetlenségének a „mítosza”.

„Az ellenzéki konglomerátumnál a kormányképtelenség jelenthet komoly gondot” – hangoztatta Schiffer András, aki szerint visszaállt a 2009 előtti kétosztatú szerkezet és a megvalósult forgatókönyv szerint az ellenzék tábora képes együtt szavazni és áttörést elérni.

Úgy fogalmazott, mindenképpen fontos fejlemény, hogy igazolódott: Magyarországon demokrácia van, „a kormánypropaganda nem mindenható”, és a Fidesz legyőzhető szabad választáson.

„Azonban több szempontból is korai pezsgőt durrogtatni az ellenzéki oldalon, a Fidesz szavazóbázisa ugyanis nem süllyedt a kritikus kétmillió ember alá, pedig ez eredményezne bizonyára kormányváltást 2022-ben”

– mondta Schiffer András.

Szavai szerint „az ellenzék nagy győztesei nem vagy csak kevéssé köthetők a 2010 előtti kurzushoz”.

Úgy vélte, a választókat nem érdekelte a teljesítmény, a program, inkább Orbán Viktor miniszterelnök elleni tiltakozásukat juttatták kifejezésre a szavazólapon.

„Sok rátermett, komoly eredményeket felmutatni képes polgármester esett áldozatául ennek a logikának, így Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesternek sem a rosszul végzett munkája miatt kell távoznia” – tette hozzá.

Schiffer András azt is mondta, hogy mivel a Fidesz már kilenc éve van hatalmon, és „teljhatalmat élvez a parlamentben”, valamint eddig az önkormányzatok is túlnyomórészt „narancsszínűek voltak”, az átlagpolgár a hatalmat egyszerűen a Fidesszel, a Fideszt pedig Orbán Viktorral azonosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!