Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

2019.08.28. 21:33

Palkovics: minden feltétel biztosított a működéshez

Várható az egyetemi szakok felülvizsgálata is, hiszen a szakok utolsó ilyen áttekintése 2014-ben volt.

Budapest, 2019. augusztus 22. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A politikus jelezte, hogy szeptemberben megtörténik a kutatóintézetek átvétele is. Azt mondta, hogy a kutatóintézetek vezetői az átalakításban a lehetőséget látják az eddiginél jobb működésre.

Kitért arra, hogy dolgoznak a Science parkok struktúráján, a legelőrehaladottabb a program Szegeden és Pécsett, de a tervezett helyszínek között szerepel Győr, Miskolc, Debrecen, illetve a fővárosban két helyszínben gondolkodnak.

Beszámolt arról, hogy pozitívak a Corvinus egyetem új fenntartói modelljének eddigi tapasztalatai. A tervek között szerepel további felsőoktatási intézmények esetében is e modell megvizsgálása, potenciális jelöltként említette a győri Széchenyi István Egyetemet, a Kecskeméti Egyetemet, illetve a MOME-t. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a nagy tudományegyetemeknél nem biztos, hogy ez a jó modell, ott érdemes más lehetőségeket megnézni.

Mint mondta, a felsőoktatásban 2014-16 között lezajlott integrációs lépéseket, átalakításokat kifejezetten sikeresnek tartja. Szintén fontos és jó, hogy Magyarországon sok városban van felsőoktatási hozzáférés, és ezen nem is kívánnak változtatni a jövőben. A közösségi képzési központok kialakításának is ez a lényege – hangsúlyozta Palkovics László.

Jelezte: várható az egyetemi szakok felülvizsgálata, hiszen a szakok utolsó ilyen áttekintése 2014-ben volt.

Kérdésre közölte: a kormány kitart korábbi döntése mellett és 2020-tól kötelező feltétel lesz a nyelvvizsga a felsőoktatásba való belépéshez.

Palkovics László a felsőoktatási háttérintézményekről szólva elmondta: az Oktatási Hivatal marad jelenlegi formájában, jól működik, annyi változást szeretne, hogy a szakképzésért külön elnökhelyettes feleljen.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tankönyvekkel összefüggő feladatait leválasztanák és megfontolandónak nevezte, hogy az intézet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat részeként működjön.

A tárcához kerül a Tempus Közalapítvány is. A 9. és 11. évfolyamos diákoknak külföldi idegennyelvi kurzusokat biztosító programelem valószínűleg a Klebelsberg Központhoz kerül.

A miniszter elmondta, hogy szeptemberben lehet a parlament előtt az új szakképzési és felnőttképzési törvény, a két területet érintő jogszabályok kikerülnek a köznevelési törvényből és egy önálló jogszabályt alkotnak.

Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több egészségügyi szakképző intézmény került át egyetemekhez, az eddigi tapasztalatok szerint ez a modell jó, és elképzelhetőnek tartotta a további átadásokat is. Dolgoznak továbbá a felsőoktatási bértábla átalakításán is.

Ugyanakkor megjegyezte: az intézmények számláján jelenleg 280 milliárd forintos forrás van, el kellene kezdeni ezeket az összegeket felhasználni, akár bérkompenzációs célokra.

Palkovics László elmondta még azt is, hogy az új innovációs helyettes államtitkár Gulyás Tibor, korábbi HÖOK-elnök lesz.

Borítókép: illusztráció: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!