Ország-világ

2019.06.07. 08:40

Új-Zélandon nyilvántartásba kerülnek a lőfegyverek

A rendszer átfogó és részletes információkkal szolgál majd a rendőröknek és visszaélés esetén megkönnyíti a vizsgálatot.

Új adatbázis kiépítését jelentette be a lőfegyvertartásról az új-zélandi rendőrség pénteken, melynek lényege, hogy egy nyilvántartásba gyűjtik össze a szigetország lőfegyvereinek adatait – jelentette be pénteken Michael Clement rendőrkapitány-helyettes.

Clement az erről szóló közleményben aláhúzta, hogy az új rendszerre a nagyobb biztonság érdekében van szükség.

Hozzátette, hogy a hatóságok már elkezdték a szigetországban regisztrált összes lőfegyver adatainak – beleértve a fegyver történetét, a használatát és a használat körülményeit – az összegyűjtését.

Clement szerint a rendszer átfogó és részletes információkkal szolgál majd a rendőröknek, visszaélés esetén megkönnyíti a vizsgálatot.

Az adatbázis kiépítését decemberben kezdték el, és márciusig 693 lőfegyvert le is foglaltak.

Az új-zélandi parlament áprilisban hagyta jóvá a szigetország fegyvertörvényének szigorítását; betiltották a gépkarabélyok és a félautomata fegyverek használatát.

Március 15-én egy szélsőjobboldali nézeteket valló férfi 51 embert lőtt le félautomata fegyverekkel az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél, a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki ima idején. Az új-zélandi törvényhozás ez után vette górcső alá a szigetország fegyvertartással kapcsolatos rendelkezéseit, úgy vélték ugyanis, hogy az ausztrál állampolgárságú terrorista egyebek közt a viszonylag megengedő szabályozás miatt választhatta tette helyszínéül Christchurchöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!