sorsdöntő választás

2019.04.05. 17:16

Trócsányi László: Európa válaszút előtt áll, történelmi a felelősség

Európa válaszút előtt áll, történelmi a felelősségünk – mondta Trócsányi László, igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken Budapesten. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy büszkének kell lenni arra, hogy Magyarország nemet mondott az ENSZ migrációs csomagjára, de a harc nem ért véget.

Budapest, 2019. április 5. Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listájának vezetõje beszédet mond a Parlamenti Szalon címû rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én. Az eseményen ismertetik a Fidesz európai parlamenti választási programját. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotós: Koszticsák Szilárd

Trócsányi László a Fidesz európai parlamenti (EP) választási programját bemutató, Parlamenti szalon című rendezvényen kiemelte: az EP-választáson nemcsak Európa jelenéről, hanem a jövő generációkról és minden tagállam nemzetének sorsáról is döntenek.

Hozzátette: Magyarország érdekeit képviselni az unióban komoly küldetés, a feladat nem kisebb, minthogy Európát az alapító atyák kereszténydemokrata szellemének értékeit követve védelmezzék és építsék.

Az unió akkor tudja teljesíteni küldetését, ha nem központosított birodalmi ambíciókkal és erőszakkal felépített közösség akar lenni, hanem tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitást, a függetlenséget – mutatott rá.

Úgy fogalmazott: hisz a demokrácia erejében, hogy Európa jövője az európai polgárok kezében van. Hisz egy olyan Európában, ahol a csatlakozni kívánó országok az európai egységet tartják szem előtt, ahol a nagy, közepes és kis országok egyenlő félként ülnek az asztalnál, és mindegyikük véleményét meghallgatják.

Trócsányi László a pulpituson
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

Hozzátette: hisz abban is, hogy az unióban nem lehet centrum és periféria, megszűnik a szellemi totalitarizmus és érvényesül az európai integráció nagy küldetése, Európa jólétének, szabadságának és biztonságának garantálása.

Hiszek abban, hogy az unióban az áruk, a tőke szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága és a személyek szabad mozgása olyan alapvető értékek, amelyeket meg kell őrizni – fogalmazott a miniszter, aki fontosnak és megőrzendőnek nevezte a schengeni vívmányokat is. Bízik benne, hogy ezek olyan értékek, amelyek hozzá tudnak járulni a kontinens egységéhez.

Szerinte napjainkban az európai intézmények eltávolodtak az unió lakosságától, az uniós döntések sokszor távol állnak a valóságtól, a gyakorlatban végrehajthatatlanok.

Ha csak a migrációt nézik, a napnál világosabb, az unió kudarcot vallott – állapította meg, és visszautasította, hogy Magyarországot „veretes” történelmi hagyományai ellenére olyan fiatal demokráciaként tartsák számon, amely fölött ellenőrzést kell gyakorolni.

„A harc új szakaszába lépett”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felidézte: 2015-ben csaknem 400 ezer illegális bevándorló „masírozott át” az ország területén, megsértették határainkat, szuverenitásunkat, és fittyet hánytak a magyar és európai szabályokra. Bebizonyosodott, hogy mindez egy alaposan kidolgozott terv része, amelynek célja, hogy világméretű népességcserét bonyolítsanak le – magyarázta.

Szijjártó Péter beszédét mondja
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

Kifejtette: e terv végrehajtásában szerepet kaptak az európai bürokraták, akik folyamatosan büntetni akarták az ellenálló országokat, és az európai politikusok, akik vádakkal illetik azokat az országokat, amelyek meg akarják őrizni nemzeti identitásukat, ragaszkodnak kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Szerepet kaptak benne a nemzetközi szervezetek, így az ENSZ is, amely a globális migrációs csomaggal világméretekben legalizálni akarta az illegális migrációt.

Szijjártó Péter szerint

büszkének kell lenni arra, hogy Magyarország nemet mondott a csomagra.

Azonban a harc nem ért véget, hanem új szakaszába lépett – vélekedett.

Mint mondta, Brüsszel mindent megtesz, hogy jogilag kötelezővé tegye a csomag rendelkezéseit, helyettünk döntse el, kit engedjünk be és kikkel éljünk együtt, és ezzel semmibe venné a magyarok jogát, hogy békében és nyugalomban éljenek a hazájukban. „Ezt nem hagyjuk, ehhez kell egyértelmű döntés május végén” – jelentette ki a külügyminiszter.

„A szolgai kopírozás ideje lejárt”

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője kijelentette: „az európai egyesült államok rémálmát” a nemzetek megerősítésével meg kell akadályozni. Európa nem lehet erős, ha nem erősek a nemzetek, ideje visszatérni az egyenrangú európai nemzetek szabad együttműködéséhez, ami már sok sikert hozott. Európa csak így őrizheti meg az erejét, és amikor Magyarország ezért harcol, akkor azt egész Európa érdekében teszi – hangoztatta.

Szájer József a pulpituson
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

Emlékeztetett: Magyarország saját elhatározásából csatlakozott az unióhoz, és a tagság ma is magas támogatottságot élvez.

Ugyanakkor a csalódás a Nyugat receptjeinek mindenhatóságában felértékelte a józan észbe vetett hitet, az új tagállamok saját tapasztalatait, az önálló megoldások fontosságát.

A „szolgai kopírozás” ideje lezárult, új szövetségeket kezdtek építeni – idézte fel.

Szájer József kiemelte: ma már térségünk az európai növekedés motorja, ezért a régi tagállamok egyre idegesebbek, de a hibát bennünk keresik, nyomást akarnak ránk gyakorolni, és egyre több mindenbe bele akarnak szólni. Az EU egyes vezetői intézményesítik a kettős mércét, holott ez az együttműködés, az egyenrangúság legfőbb ellensége, aláássa a tagállamok és polgárok unióba vetett bizalmát – mondta.

Borítókép: Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listájának vezetője beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!