Merényletsorozat

2019.04.22. 12:11

Miniszter: helyi iszlamisták követték el a Srí Lanka-i támadásokat

Egy Srí Lanka-i iszlamista csoport, a Nemzeti Tovfik Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat – mondta el Radzsita Szenaratne helyi egészségügyi miniszter hétfőn. A támadásban Dánia leggazdagabb embere négy gyermekéből hármat veszített el.

Colombo, 2019. április 22. Sri Lanka-i emberek állnak a colombói Szent Antal katolikus templom épülete elõtt 2019. április 22-én, húsvéthétfõn. Elõzõ nap a Colombóban lévõ Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal-templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsõséges hajtott végre támadást. A merényletekben elhunytak száma 290-re emelkedett, és több mint 500-an megsebesültek. MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Forrás: MTI

Fotós: EPA/M.A. Pushpa Kumara

Mint arról mi is hírt adtunk, húsvét vasárnapján összesen kilenc robbantás történt az ázsiai szigetországban. Korábban 207 halottról szóltak a hírek, ám hétfő reggelre kiderült: 290-en vesztették életüket és 500-an megsebesültek. Az áldozatok között legalább 27 külföldi van. A hatóságok eddig 24 embert vettek őrizetbe.

A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi hálózat támogathatta őket.

Radzsita Szenaratne helyi egészségügyi miniszter bejelentette: a robbantásokat egy Srí Lanka-i iszlamista csoport, a Nemzeti Tovfik Dzsamaat követte el.

Anders Holch Povlsen, Dánia leggazdagabb embere négy gyermeke közül hármat veszített el a merényletekben – közölte a férfi divatcégének szóvivője hétfőn. A család éppen Srí Lankán nyaralt.

A hatóságok közlése szerint a Srí Lanka-i rendőrség detonátorokra bukkant egy colombói buszpályaudvaron hétfőn. A pályaudvar egy magán buszvállalathoz tartozik, és a megtámadott hotelek és a Szent Antal katolikus templom között félúton fekszik. A pályaudvaron tizenkét gyújtószerkezet hevert a földön elszórva, míg további 75 detonátorra egy szomszédos hulladéklerakóban elásva bukkantak rá órákkal később. Eközben járókelők riasztották a rendőrséget, mert feltűnt nekik furgon, amely vasárnap óta parkolt a Szent Antal-templom közelében.

Bombaszakértők három robbanószerkezetet találtak a járműben, amelyek hatástalanítás közben felrobbantak, pánikot keltve az arra járók körében.

Hivatalos értesülések szerint a rendőrség a támadások előtt több mint egy héttel figyelmeztetett arra, hogy templomok válhatnak merényletek célpontjaivá.

Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.

A kormányfő viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és védelmi miniszter irányítása alatt állnak. Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből, de döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, és érvénytelenítette.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

Borítókép: Sri Lanka-i emberek állnak a colombói Szent Antal katolikus templom épülete előtt 2019. április 22-én, húsvéthétfőn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!