Visszakoznak

2019.04.04. 22:00

Megvétózza a szlovák államfő a magyar himnuszt ellehetetlenítő törvénymódósítást?

A Híd-Most párt szóvivője szerint legalábbis a párt elnöke erről állapodott meg Andrej Kiska szlovák köztársasági elnökkel.

Debnár Klára, a Híd-Most szóvivője elmondta, a párt elnöke, Bugár Béla megállapodott Kiskával, hogy az államfő megvétózza és ezzel újra a parlament elé utalja a kérdéses jogszabályt.

A megállapodás szerint a köztársasági elnök a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni. A törvényhozás a következő ülésének az elején tárgyal majd újra a jogszabályról

- olvasható az Új Szó hírösszefoglalójában.

A Híd-Most rendkívüli aktivitását az magyarázza, hogy a kérdéses törvényről a Híd-Most már tegnap este elismerte, a megszavazásával komoly hibát követtek el:

„A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat”

- jelezték.

Debnár hozzátette, a párt parlamenti frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor pedig arról egyeztetett az SNS-szel, hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani. Erről megállapodás is született: „Az SNS azt mondta, hogy hajlandó a módosításra” – mondta Debnár.

A tegnap még a személyi konzekvenciák levonását emlegető Híd-Most frakciójának megítélésének képét az is árnyalja, hogy mégis megtartották tisztségében Bastrnák Tibort, a párt frakcióvezetőjét.

A frakció titkos szavazással döntött arról, hogy Bastrnák a helyén maradhat. A parlamenti munkát irányító Bastrnákon kívül a pártnak a szavazáson jelenlévő további öt magyar képviselője, Jakab Elemér, Vörös Péter, Balódi László, Sárközy Irén és Vavrek István is a magyar himnuszt betiltó törvény megszavazása mellett döntött.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a törvényt, amelynek bevezetése ellen eddig a Jobbik, az LMP, és a Demokratikus Koalíció is tiltakozott.

Amint azt korábban mi is megírtuk, a sokak szerint Lex DAC néven is elhíresíthető törvénymódosítás ellen maga Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa is tiltakozott, mondván: övé a DAC, addig lesz magyar himnusz a stadionban, s ha megbüntetik ezért a klubot, akkor kifizetik a bírságot.

Az ügy hatalmas vihart keltett a felvidéki magyar közéletben, s erőteljes civil tiltakozást is kiváltott.

Egy másik cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy szlovák nyelvű petíció is született már a magyar himnusz védelmében, amelyet bárkik – így a petíció magyarországi szimpatizánsai is – aláírhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!