Európai Néppárt

2019.03.21. 16:31

Varga Judit: frusztrációt, csalódottságot láttam ellenfeleink arcán

Az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár szerint tapintani lehetett a feszültséget, érzelmes felszólalások is voltak az Európai Néppárt tegnapi vitáján.

Varga Judit a Mandinernek adott interjút azzal kapcsolatban, hogy átmenetileg – közös megegyezéssel – felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban.

Mint fogalmazott: az Európai Néppárt bevándorláspárti, liberális kisebbsége vereséget szenvedett. Az államtitkár idézte a megállapodás lényegét: „az EPP elnöksége és a Fidesz közösen egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül”.

Hangsúlyozta: az eredeti verzió egy kioktató jellegű felfüggesztésről szólt volna, ám nem ez történt.

Ez a döntés a Fidesz saját akaratából született, és azt jelenti, hogy addig visszavonulnak a néppárti munkától, amíg a bölcsek tanácsa elkészíti jelentését.

Arról, hogy mit vár a bölcsek tanácsától, Varga Judit azt mondta: szeretnék végre lefolytatni a tényszerű jogi vitát Magyarországról. ”A Néppártban évek óta dobálóznak a kritikusaink azzal, hogy Magyarországon milyen problémák vannak az „európai értékekkel”, a bíróságok függetlenségével, az Alkotmánybírósággal, de senki sem jött el hozzánk, hogy valóban meggyőződhessen arról, mi is a helyzet pontosan. Most ez fog történni. Örülünk annak, hogy lesz egy ilyen lehetőség, végre a tényekről beszélhetünk. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek a magyar tanácsnak, amely majd információkkal fogja ellátni a néppárti küldöttséget„ – számolt be a várható eseményekről az államtitkár, majd hozzátette: ”Be fogjuk bizonyítani, hogy minden rendben van a magyar jogállamisággal.„

Varga Judit, Szájer József és Novák Katalin
Fotó: mandiner.hu

A döntést megelőző vitáról az államtitkár azt mesélte: ”Maratoni hosszúságú, teltházas, intenzív vita volt, minden szónokra hihetetlen figyelem hárult. Tapintani lehetett a feszültséget, érzelmes felszólalások is voltak. Látványos frusztrációt, idegességet, csalódottságot láttam ellenfeleink arcán.„

Beszámolt arról is, hogy a Néppárton belül kik támogatták a Fidesz: ”A szlovén szövetségesünket, Janez Jansat ki kell emeljem, de elmondható, hogy Közép-Európa egységesen kiállt mellettünk. Az osztrák, olasz és francia hozzászólás is támogató volt. A CDU elnöke a hidak építéséről és a kompromisszum fontosságáról beszélt. Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor is kitett magáért.

A vita elején a többség még az elnökség eredeti felfüggesztési javaslatát támogatta, azonban mi elmondtuk, hogy a 2000-es Schüssel-formulából nem engedünk.

Szerintem senki sem úgy ment be a terembe, hogy tudta volna, mi lesz az eredmény„ – idézte fel a történteket Varga Judit, aki azt is elárulta, hogy a Schüssel-formulát a miniszterelnök javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!