határozott álláspont

2019.03.21. 16:43

Novák Katalin: ami Ausztriának jó volt, jó nekünk is

Az államtitkár a néppárti bölcsek tanácsa mellett felálló fideszes hármas testület vezetője lesz, Varga Judittal és Szájer Józseffel együtt egyeztetnek majd a néppártiakkal.

Ami történt, az a szándékunk és akaratunk szerint történt – mondta Novák Katalin a Mandinernek az Európai Néppárt Fidesz-tagsággal kapcsolatos döntéséről. Az államtitkár a néppárti bölcsek tanácsa mellett felálló fideszes hármas testület vezetője lesz, Varga Judittal és Szájer Józseffel együtt egyeztetnek majd a néppártiakkal.

A család- és ifjúságpolitikai államtitkár az interjúban kijelentette:

a Fideszt nem lehet sem felfüggeszteni, sem kizárni a pártból, ha ők ezt nem akarják.

„Ha olyan helyzet állt volna elő, amely számunkra vállalhatatlan vagy megalázó, akkor azt nem fogadtuk volna el, hanem inkább kiléptünk volna magunktól a Néppártból. Ami történt, az a szándékunk és akaratunk szerint történt.”

„Tizenhárom kisebb tagpárt a kizárást kezdeményezte az elnökségnél, innen indultunk – mondta a néppárti vita előzményeiről az államtitkár. Mi ehhez képest azt mondtuk, hogy ne zárjanak ki minket, mi sem lépünk ki, viszont önként felfüggesztjük a Néppárttal való kapcsolatainkat addig, amíg a bölcsek tanácsa elkészíti a jelentését”. Ez a megoldás olyan, magyarázta Novák Katalin, mint amit 2000-ben Wolfgang Schüssel kancellársága idején Ausztria kapcsán alkalmaztak. „Úgy vagyunk vele, hogy ami Ausztriának jó volt, az jó nekünk is” – jelentette ki.

A bölcsek tanácsáról szólva az államtitkár elmondta: egy három komoly, tapasztalt emberből álló tanács, amely a Magyarországgal kapcsolatos tényeket fogja megvizsgálni. A tanács abban érdekelt, hogy objektív vizsgálatot folytasson. Ez előrelépés Novák Katalin szerint, hiszen, mint mondta,

eddig nem a tények alapján alakították ki a véleményüket a minket támadó politikusok, hanem a sajtóból

vagy egyoldalú jelentésekből. „Az én vezetésemmel mi is felállítunk egy háromtagú tanácsot. Tagja lesz a tanácsnak még Varga Judit államtitkár, valamint Szájer József európai parlamenti képviselő. Segíteni fogjuk a néppárti tanács munkáját, tárgyalni fogunk velük, beszélünk a közös értékeinkről, valamint azt fogjuk vizsgálni, hogy az európai parlamenti választásokat követően melyik politikai közösségben fogjuk tudni a magyar érdekeket, a migráció ellenes politikát, valamint a keresztény kultúrát leginkább képviselni, érvényesíteni” – jelentette ki Novák Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!