Életfogytig is ülhet

2019.02.12. 20:07

Börtön vár Mexikó egykori első számú drogbárójára

Az esküdtszék tíz rendbeli bűncselekményben találta bűnösnek a Köpcös (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmánt.

Bűnösnek találta kedden az esküdtszék Joaquín Guzmánt az Egyesült Államokban, New Yorkban folyó perben.

A vádpontok között bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosásra, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, tűzfegyverek használata szerepel.

Az egykori drogbáró nem vallotta bűnösnek magát, de akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

„El Chapo” a vád szerint csaknem 14 milliárd dollárt zsebelt be, amíg – mintegy egy évtizeden keresztül – a hírhedt Sinaloa drogkartell vezetője volt.

A két és fél hónapja tartó per során 56 tanút és mintegy 200 órányi tanúvallomást hallgattak meg, köztük 14 olyan tanút is, aki korábban szintén kábítószer-kereskedő vagy egyenesen a Sinaloa kartell tagja volt és a nyomozás során együttműködött az amerikai hatóságokkal. A vallomások kínzásokat, gyilkosságokat, a mexikói kormányzattal összefonódó korrupciós ügyeket tártak fel. Ezeket a vád képviselője bizonyítékokkal támasztotta alá.

Joaquin Guzmán
Fotó: Mexikói Belügyminisztérium / AFP

Az egyik tanú szerint Guzmán 100 millió dolláros kenőpénzt adott Enrique Pena Nieto volt mexikói elnöknek is.

Az amerikai sajtó „szappanoperának” minősítette a tárgyalás egyes jeleneteit, például azt, amikor Lucero Sanchez volt mexikói képviselőnő sírva fakadt a tárgyalóteremben azt ecsetelve, hogyan vonták be őt a kábítószer-kereskedelembe és elpanaszolta, hogy El Chapo ráadásul soha nem is fizetett neki.

Ítéletük meghozatalához az esküdtek hat napon keresztül tanácskoztak. Döntésük felolvasásakor Brian Cogan bíró azt mondta: az esküdteknek köszönhetően „büszke vagyok arra, hogy amerikai vagyok”.

A 61 éves Guzmán ügyében a bíró június 25-én szabja ki a büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!