Magyar kultúra napja

2019.01.22. 14:00

Az MSZP 5 százalékos áfát javasol a kultúra területén

Az MSZP öt százalékra javasolja csökkenteni az általános forgalmi adót (áfa) a kultúra egyes területein – közölte az Országgyűlés szocialista alelnöke kedden, a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Hiller István a kultúratámogatásra fordítható társasági adó (tao) megszűnése, illetve az annak helyébe lépő új támogatási rendszer bizonytalansága miatt javasolta az áfacsökkentést. Javaslata vonatkozna a színházakra, a komolyzenei, jazz- és könnyűzenei koncertekre és a múzeumok állandó kiállításaira.

A szocialista képviselő szerint a kulturális taóval kapcsolatban nem az összeg nagysága, hanem az zavarta a kormányzatot, hogy az adózó autonóm elhatározása juttatta a forintokat a kulturális intézményekhez.

Hiller István elmondta, a kulturális tao megszüntetése gyorsan ment, de arról, mi jön helyette, csak hírek vannak. Nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy egy kormányzati bizottság döntene a 32-35 milliárd forintos összeg elosztásáról.

Hozzátette: az áfa 5 százalékra történő csökkentése nem kerül többe, mint a tao mostani összege. Az áfacsökkentés kiszámítható, tervezhető, minden érintett számára pozitív, növeli az ország versenyképességét – érvelt.

Az ellenzéki politikus megköszönte a kultúra területén dolgozók munkáját. Szerinte a köszönet azért is megilleti őket, mert a kormány politikája nem segíti az értékőrző és értékteremtő munkájukat.

Bírálta a kultúrpolitika széttagoltságát, azt mondta: nincs egységes szervezet és nem látszik egységes koncepció sem, tervezés helyett lobbicsoportok erőjátékát lehet megfigyelni.

Kérdésre válaszolva közölte: áfacsökkentési elképzelése nem váltja ki azt a korábbi javaslatát, hogy a kultúra, különösen a közművelődés területén dolgozók fizetését az inflációt meghaladóan emelni kell.

Az Országgyűlés alelnöke együttérzését és részvétét fejezte ki Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála miatt. Elmondta, Andy Vajna igazi stratéga volt, kitűnő szervezőkészségét és nagy kapcsolatrendszerét a magyar film szolgálatába állította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!