otthonos múzem

2018.10.30. 15:12

Második világháborús arzenált foglalt le a rendőrség (videó)

Otthonukban rendeztek be hadimúzeumot azok a férfiak, akiket a elfogtak a somogyi és a TEK-es rendőrök Kaposváron.

Forrás: police.hu

A Készenléti Rendőrség tűzszerészei napokig vizsgálták a rengeteg hadianyagot, köztük 50 orosz aknagránátot, amit pincékben és fészerekben tároltak a gyanúsítottak. Az ügyről kedden tartott sajtótájékoztatót Szijártó István, bűnügyi főkapitány-helyettes, és Ékes Zoltán nyomozó – olvasható a Sonline oldalán.

A lap információi szerint, két kaposvári villanyszerelő hobbija volt az, hogy fémkeresővel járták a második világháborús somogyi hadszíntereket, és robbanóanyag után kutattak. A Nagybajom környékén talált bombák egy részét szétszerelték és amatőr módon hatástalanították, majd elszállították. Otthon nemzetek szerint csoportosították a gyűjteményt.

A helyszíni szemle adatai alapján a rendőrök látókörébe került egy 45 éves bárdudvarnoki lakos is, akinek lakcímén, valamint egy másik kaposvári személynél tartottak házkutatást. Az ingatlanok átvizsgálása során feltehetően szintén a második világháborúból származó aknavető gránát testeket, gyújtószerkezeteket, puskagránátokat, rugóakna alkatrészt, tüzérségi gránátokat, kézigránátokat, gyutacs alkatrészeket, rakétát, betonromboló gránátot, töltényeket, valamint egy Moszin-Nagant típusú karabélyt, illetve 32 darab éles, 7,62 milliméteres lőszert találtak és foglaltak le – számolt be róla a police.hu.

Az éles robbanóanyagok veszélyeztették a sűrűn lakott utcákat, de a legnagyobb veszélyben maguk a gyanúsítottak voltak barkácsolás közben. A rendőrök úgy jutottak a nyomukra, hogy bejelentést kaptak. A két férfi együttműködő volt a rendőrséggel, és megmutatták azt is, hol találták a gránátokat. A tűzszerészek ezután az erdő szélén megsemmisítették a többi lövedéket – értesült a Somogy megyei hírportál.

Szijártó István hangsúlyozta: sokan járják fémkeresővel a mezőgazdasági területeket, és a hasonló második világháborús gyűjtőknek internetes fóruma és piaca is van.

Azonban a robbanóanyaggal visszaélés súlyos bűncselekmény, amelyért akár nyolc év börtönt is kiszabhat a bíróság.

A 23 éves és a 45 éves férfi szabadlábon védekezik. A fiatalabbat kábítószer tartásával is gyanúsítják – tette hozzá a lap.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!