szoros eredmény

2018.10.07. 08:59

Az oroszbarát párt nyerte a lettországi választásokat

A Harmónia Központ nevű oroszbarát párt nyerte az előző napi lettországi választásokat a vasárnap nyilvánosságra hozott végleges hivatalos eredmények szerint.

A Harmónia a szavazatok 19,9 százalékát kapta, míg a KPV LV (Kié az ország?) nevű populista párt 14,06 százalékot, az Új Konzervatív Párt pedig 13,6 százalékot szerzett.

A nemrég alakult KPV LV jelezte, hogy kész koalícióra lépni bárkivel, előzetes feltételek nélkül.

A FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt a voksok 12 százalékát, míg a konzervatív Nemzeti Szövetség 11 százalékát, a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetsége pedig 10 százalékát kapta. Az Új Egység nevű jobbközép párt 6,7 százalékot szerzett.

Nils Ushakovs, Riga polgármestere és a Harmónia Központ vezetője szombaton jelezte: pártja ezúttal mindenképpen arra törekszik, hogy a kormánykoalíció tagja legyen. A tömörülés, amely nagyon népszerű az ország oroszajkú közösségében, sorozatban immár negyedszer végzett az élen, de eddig egyik másik párt sem volt hajlandó együttműködni vele.

„Egyetlen olyan koalíciós lehetőség sem látszik, amely a Harmónia nélkül stabilnak és kormányképesnek tűnik” – húzta alá szombat este Ushakovs.

A százalékos eredmények fényében a Harmónia 24, potenciális partnere, a KPV LV pedig 15 mandátumot szerezhet a 100 fős lett parlamentben. Kettejük összesített ereje azonban még mindig távol van a többségi kormányzáshoz szükséges 51 mandátumtól, a koalíciókötések lehetőségeinek tárháza pedig meglehetősen széles a hét párt között megosztott parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!