több emberre támadt

2018.09.13. 22:03

Életfogytiglani börtönre ítélték a Bécsben késelő afgánt

A férfi az elkövetést követően beismerő vallomást tett, amelyben elmondta, hogy kábítószerfogyasztás miatt kitették a menekültszállásról.

Életfogytiglani börtönre ítélte csütörtök este a bécsi tartományi bíróság azt a 23 éves afgán férfit, aki március 7-én késsel támadt több emberre az osztrák fővárosban, négyüket megsebesítve. Az ítélet még nem jogerős.

Az esküdtek négy rendbeli gyilkossági kísérlet bűncselekményében találták bűnösnek a férfit.

Az afgán menedékkérő a Praterstrassén egy háromtagú családra – egy 67 éves apára, 56 éves feleségére és 17 éves lányukra – támadt, majd a Praterstern vasút- és metróállomásnál egy 20 éves afgán ismerősét késelte meg, aki számára kábítószert árusított. A férfi rátámadt egy járókelőre is, aki útját próbálta állni, de ő el tudta kerülni a késszúrásokat.

A legsúlyosabb sérüléseket a családapa szenvedte el.

A férfi az elkövetést követően beismerő vallomást tett, amelyben elmondta, hogy kábítószerfogyasztás miatt kitették a menekültszállásról, elégedetlen volt életével, s egy hotel portás ráadásul homoszexuálisnak nevezte. Ezt követően két kést szerzett, hogy kérdőre vonja a szállodai alkalmazottat. Útközben a családdal találkozott, akikről az a benyomása támadt, hogy kinevetik őt. A késelés után kábítószerkereskedő barátján akart bosszút állni életkörülményei miatt, őt késsel szintén megsebesítette.

A vádlott a per során azonban már azt állította, alig emlékszik valamire, s az ítélethirdetést követően bejelentette: fellebbezni fog és a döntés megsemmisítését fogja kérni.

Az ügyész perbeszédében „a törvény teljes ereje nyújtotta lehetőségeket kiaknázva” életfogytiglant követelt.

„Közülünk bárki áldozatul eshetett volna, aki az elkövető útjába kerül a Praterstrassén”

– hangsúlyozta a vádhatóság képviselője.

Az afgán férfi ausztriai előéletéről Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőkapitány az osztrák televízió híradójában márciusban elmondta, hogy 2015-ben folyamodott menedékjogért, de kivonta magát az eljárás alól és egy időre eltűnt. Később kábítószeres közegben tűnt fel. A hatóságoknak korábban azt mondta, hogy távozni akar Ausztriából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!