Egyiptom

2018.07.23. 06:11

Meghalt az Iszlám Állam egyik vezetője a Sínai-félszigeten

A dzsihádista szervezet egyik helyi vezetőjét veszítette el az egyiptomi Sínai-félszigeten – jelentette be a terrorcsoport vasárnap a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

A dzsihádisták vezetőjüket Abu Dzsafár al-Makdesziként azonosították, az üzenetküldő szolgáltatáson egy mosolygó, szakállas férfit ábrázoló, „A mártírok karavánja” felirattal ellátott képpel jelentették be halálát. „Abu Dzsafár al-Makdeszi testvér, Isten fogadja be” – írták. Azt nem részletezték, hogy a Gázai övezethez közeli, a Földközi-tenger partján fekvő Sejk Zuvaid városban tevékenykedő dzsihádisták vezetője mikor és milyen körülmények között halt meg.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

Az egyiptomi fegyveres erők azóta számos műveletet hajtottak végre a térségben, februárban elindítottak egy újabb, nagyszabású terrorellenes akciót, amelynek keretében már több mint 300 feltételezett szélsőségest öltek meg és 27 katonát vesztettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!