áldozatkészség és hazafiasság

2018.05.28. 13:14

Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség új elnöke

Simicskó István korábbi honvédelmi minisztert választotta meg egyhangúan új elnökének a Honvédelmi Sportszövetség (HS) küldöttgyűlése hétfőn.

Budapest, 2018. február 16. Simicskó István honvédelmi miniszter (k) a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett futónapon a Margitszigeti Atlétikai Centrumban 2018. február 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Az Országgyűlés több mint 80 százalékos támogatottsága mellett létrejött szervezet korábban megfogalmazott céljai nem változnak, mint ahogyan az eddigi elnök, Szöul kardvívó olimpiai bajnoka, Nébald György sem távozik a HS-től, ő újonnan megválasztott általános alelnökként folytatja a munkát.

Simicskó István – akinek elnöki megbízatása öt évre szól – egyhangú megválasztását követően azt mondta, hogy

a honvédelmi nevelés kiemelt stratégiai közfeladat, amelynek megvalósítása során erősödik a társadalomban az önkéntes alapú hazafias elkötelezettség, a nemzettudat.

Kijelentette, a HS elnökeként ugyanaz a célja, mint miniszterként, azaz a honvédelem ügyének népszerűsítése a fiatalok körében, a haza iránti áldozatkészség és a hazafiasság erősítése a társadalom minden szintjén.

Hozzátette, hogy mindezeknek a megvalósításában kiváló eszköz a Honvédelmi Sportszövetség, amely közfeladatot ellátó szervezetként fókuszál arra, hogy

a sporton, sporttevékenységeken keresztül egészséges, összetartó közösségek alakuljanak ki országszerte,

valamint erősödjön a társadalom és a honvédelem kapcsolata.

Simicskó István a HS elnökeként az egyik fő feladatának tekinti annak elősegítését, hogy minél többen sportoljanak a szabadidejükben, illetve, hogy a fiatalok és a családok minél több sportággal ismerkedjenek meg, ezáltal egészségesebb életmódot folytassanak.

„Haza csak egy van, annak szellemi és fizikai megvédése nemcsak nekünk, hanem a következő generációk számára is kiemelkedően fontos feladat és ebben itt és most felelősségünk van. Továbbá az is fontos, hogy a fiatalok honvédelem iránti érdeklődése, nyitottsága és elkötelezettsége a sporton keresztül is meg tudjon valósulni” – mondta Simicskó. „Emellett a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőséget kíván teremteni a szervezet. Amikor azt halljuk, tapasztaljuk, hogy a magyar fiatalok között mennyi túlsúlyos van, és amikor a hazaszeretet fogalmának kiüresedésével szembesülünk a mindennapjainkban, akkor látjuk, hogy van tennivalónk.”

A Honvédelmi Sportszövetséget hét szervezet alapította, de mára már közel 100 tagszervezettel rendelkezik. A HS eddig elsősorban általános és középiskolás diákoknak szervezett versenyeket.

A jövőben a versenyek és a sportágak száma tovább bővül, és kiemelt szerepet kapnak az iskoláknak szervezett szellemi és sportos vetélkedők és sportesemények,

amelyek során elsősorban a honvédelemhez kapcsolódó tudásukat fejleszthetik, valamint honvédelemhez köthető sportágakat – például cselgáncs, vívás, vagy sportlövészet – próbálhatnak ki a résztvevők.

A HS az idei évtől kedvezményes árú táborokat is szervez, és együttműködik más szervezetekkel, amelyek olyan táborokat működtetnek, ahol a gyermekek tartalmasan és sportosan tölthetik el szabadidejüket.

A HS közlése szerint a hazafias nevelés történetében „újabb mérföldkő” lesz a Honvédelmi Sportközpontok megépülése, amelyek az ország egész területén biztosítanak majd sportolási lehetőséget családok és generációk számára, és ahol önkéntes alapon bárki kipróbálhatja magát a küzdősportok vagy éppen a sportlövészet területén. Ezeknek a központoknak a kijelölése és tervezése jelenleg is zajlik.

Borítókép: Simicskó István honvédelmi miniszter (k) a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett futónapon a Margitszigeti Atlétikai Centrumban 2018. február 16-án.

MTI Fotó / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!