művészi szabadság

2018.04.18. 18:40

Nem tiltja be a német ügyészség a horogkeresztes színházi előadást

Nem büntetendő cselekmény a horogkereszt felhasználása egy színházi előadáson, ezért nem indítanak vizsgálatot a konstanzi városi színház vezetői ellen.

Az ügyészséghez több feljelentés is érkezett, hogy Tábori György (1914-2007) Mein Kampf című történelmi szatíráját ingyen nézhetik meg azok a nézők, akik hajlandók horogkeresztet viselni a nézőtéren az előadás alatt.

Az ügyészség szerdai állásfoglalása szerint a náci szimbólum tervezett színházi felhasználása nem feszíti szét a művészi szabadság kereteit.

A teátrum szerint a horogkeresztet viselő nézőknek felajánlott ingyenességgel azt akarják demonstrálni, hogy milyen könnyű korrumpálni az embereket. A fizető vendégek – ha akarnak – Dávid-csillagot viselhetnek az előadás alatt a nácizmus áldozataival való szolidaritás kifejezésére.

Az ingyenjegy ötlete és a premier időpontjának Hitler születésnapjára, április 20-ra való kitűzése bírálatokat váltott ki. Egy regionális német-izraeli és egy zsidó-keresztény társaság ízléstelenként bélyegezte meg a Theater Konstanz koncepcióját, amely a darab török származású rendezőjétől, a provokatív ötleteiről ismert Serdar Somuncutól származik.

A teátrum szerint Tábori drámája Hitler korai éveinek karikatúrája, és arról szól, hogy „nem vagyunk mentesek ideológiáktól, amelyek egy személyiségben összesűrűsödve napjainkban is történelmi horrorrá fajulhatnak”.

A színház közölte, hogy csak a nézők egy kis részének adnak ingyenjegyet a horogkereszt viseléséért cserébe a tervezett 14 előadásra, és a szimbólumot le kell adni az előadás végén, azt nem vihetik haza szuvenírként a nézők.

A színház szerint ellenőrizni fogják a belépőket, és ügyelnek arra, hogy az előadást senki se változtassa neonáci propagandafórummá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!