Bőnyi ügy

2017.12.08. 13:10

Életfogytiglant is kaphat a rendőrgyilkossággal vádolt férfi

Élet és közbiztonság elleni bűncselekmények miatt emeltek vádat a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében. A Magyar Nemzeti Arcvonallal szemben vezetett nyomozás is lezárult, vádemelést javasol az NNI.

Bőny, 2017. április 25. Győrkös István gyanúsítottat (b) vezetik el a rendőrgyilkosság bizonyítási eljárása végén Bőnyben 2017. április 25-én. Tavaly október 26-án reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója bőnyi házához, ahol a tulajdonos gépkarabéllyal öt-hat lövést adott le rájuk és a gyanú szerint megölt egy rendőrt, Pálvölgyi Pétert. A rendőrök is használták szolgálati fegyverüket, és eközben megsérült az idős lövöldöző. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A gépkarabéllyal lövöldöző idős férfit hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés bűntettével, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.

A tragikus eset 2016. október 26-án reggel történt. Három rendőr házkutatást akart tartani a vádlottnál, aki a bőnyi házába jogszerűen belépők egyikére, Pálvölgyi Péter rendőr alezredesre egy engedély nélkül megszerzett, éles lőszerrel töltött gépkarabéllyal rövid sorozatot adott le. A lövedékek egyike a fején eltalálta a rendőrt, aki a helyszínen életét vesztette.

Rendőr megy be egy bőnyi házba a rendőrgyilkosság bizonyítási eljárásán 2017. április 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A lövéseket követően a másik két rendőr a vádlottra több lövést adott le, amelyek közül egy a testén eltalált. A férfit a Terrorelhárítási Központ helyszínre kiérkezett tagjai fogták el.

Az elfogást követő helyszíni szemle során a vádlott által engedély nélkül megszerzett lőfegyvereket és lőszereket találtak.

A vádlott – aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van – beszámítási képességében nem korlátozott. A cselekmény akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken.

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) ügyében is vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – jelentette be Opauszki András a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felderítő főosztályának vezetője pénteken Budapesten.

A két ügy szoros összefüggésben van, ugyanis a bőnyi rendőrgyilkosság vádlottja a szervezet vezetője is volt.

A hungarista szervezet elleni nyomozás 2015 augusztusában indult. Egy ismeretlen hívta fel levélben a figyelmet az MNA internetes oldalára, ahol bevándorlók elleni harcra buzdító cikkek, illetve fotókon fegyverek voltak láthatóak.

Az NNI ellenőrizte az internetes tartalmakat, embereket, kapcsolatrendszereket azonosított. A nyomozásban az NNI 269 munkatársa mellett részt vettek más rendvédelmi szervek, köztük a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a területileg illetékes rendőri szervek szakemberei.

A nyomozás alatt mintegy ötven helyszínen tartottak házkutatást, bűnügyi szemlét. Több mint száz fegyvert találtak – köztük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat – több mint 18 ezer lőszert, kézigránátot, aknagránátot, hangtompítókat, csaknem egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport – ismertette Opauszki András.

Tavaly novemberben három embert letartóztattak, ketten közülük most házi őrizetben vannak, egy lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

A hungarista szervezet elleni nyomozás során 17 embert gyanúsítottak meg. Közösség tagja elleni erőszak előkészülete, illetve lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés miatt javasolnak vádemelést ellenük. A gyanúsítottak 17 és 58 év közötti férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!