reformelképzelések

2017.09.26. 18:40

A francia elnök megerősítené az uniós biztonságpolitikát

Emmanuel Macron Párizsban ismertette az unió megreformálására vonatkozó elképzeléseit, túl sok újdonság azonban nem hangzott el.

A francia elnök régóta várt, unióval kapcsolatos, tíz évre szóló reformjavaslatait ismertette a párizsi Sorbonne egyetemen tartott beszédében, túl sok újdonság azonban nem hangzott el.

Erősebb, közös uniós biztonságpolitika

Az elnök az európai szuverenitás visszaszerzése egyik kulcskérdésnek nevezte a biztonsági kérdést. Ennek érdekében egy európai hírszerzési akadémia, egy európai terrorelhárítási ügyészség és egy, a természeti katasztrófák esetén bevethető közös polgári szolgálat felállítását is javasolta.

A migrációs helyzet tartós kezelésére pedig egy európai menekültügyi hivatal és egy európai határrendészet létrehozását tartja szükségesnek.

Európai adó

Macron egy új, európai adó bevezetését is javasolta, ami a pénzügyi tranzakciókra vonatkozna és amelynek teljes bevételét a az oktatásra, az egészségügyre és az energetikai átmenetre épülő fejlesztési politikára fordítaná.

Európa jelenlegi formájában „túl gyenge, túl lassú, nem elég hatékony”, ezért újra kell alapítani, hogy a „kor nagy kihívásaival” szemben képes legyen fellépni.

„Hagytuk, hogy a kétkedés teret nyerjen. Hagytuk, hogy elterjedjen Európában azt a gondolat, hogy Európa egy tehetetlen bürokrácia. Nem tettünk javaslatokat (...) Pedig Brüsszel mi vagyunk minden pillanatban” – ismerte el a francia államfő.

Megerősített eurozóna

A francia államfő legvitatottabb javaslata az eurót használó államok, vagyis az eurozóna megerősítésével kapcsolatos. Macron szerint az eurózónának saját költségvetésre és pénzügyminiszterre van szüksége, és ez kulcsfontosságú a közös valutát használó övezet stabilitásának biztosításához, valamint ahhoz, hogy átvészeljék a gazdasági sokkhatásokat.

Ezek is érdekelhetik