eltérítés

2017.09.01. 20:33

A csillagász szerint elkerülhető lenne egy kisbolygóval való ütközés

El lehetne téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót, bár jelenleg nincs ilyen.

Sárneczky Krisztián az M1 csatorna pénteki műsorában elmondta, hogy az idő fontos szempont: évtizedekkel a várható becsapódás előtt el kellene kezdeni letolni a pályájáról az égitestet, ugyanis nehéz lenne elmozdítani.

A csillagászt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétmillió kilométeres „biztonságos távolságban” haladt el a Föld mellett pénteken a Florence nevű aszteroida, amelynek 4,35 kilométeres átlagos átmérője nagynak számít.

A szakember hangsúlyozta, hogy az 1981 óta ismert égitest ilyen közel még soha nem járt a Földhöz. Ennek köszönhetően, az eddigiekkel ellentétben most nemcsak fotókat lehet készíteni a Florence-ről, hanem radarméréseknek is alávethető az aszteroida, így láthatóvá válik a felszíne.

Bár a Florence sebessége kissé nagyobb, mint a Földé, mivel körülbelül ugyanabban az irányban halad, akár egy hét múlva is viszonylag könnyen meg lehet majd figyelni. Ehhez érdemes felkeresni egy csillagvizsgálót – jegyezte meg Sárneczky Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!